Bitcoin sleurt andere cryptomunten mee de dieperik in: Dogecoin en Ethereum verliezen ruim 25 procent

Er hangen donkere wolken boven de cryptomarkt. Net zoals Bitcoin (BTC) hebben heel wat andere cryptomunten woensdag fors terrein moeten prijsgeven.

Waarom is dit belangrijk?

De cryptomunten spreken almaar vaker tot de verbeelding van heel wat beleggers. Desalniettemin is zo’n investering bijzonder volatiel. Er is soms niet veel nodig, zoals een tweet van Elon Musk, om de koers van een bepaalde munt stevig te beïnvloeden. Het betreft recent geen minieme dalingen. Voor Bitcoin is het bijvoorbeeld al ruim drie maanden geleden dat de munt minder waard was dan 40.000 dollar.

Het gaat niet goed met de cryptomunten. Heel wat munten hebben de afgelopen weken een deel van hun waarde in rook zien opgaan, maar de verliezen waren in de recente geschiedenis zelden zo groot als tijdens de afgelopen 24 uur. Zo is de waarde van Bitcoin in 24 uur tijd met maar liefst 27 procent gezakt. In vergelijking met een week geleden bedraagt de daling zelfs 38 procent.

Koersverloop Bitcoin afgelopen 24 uur – Bron: Coinmarketcap

Wie op dit moment een Bitcoin koopt, betaalt daarvoor 33.000 dollar. Op het hoogtepunt (op 14 april) was de cryptomunt ruim 64.000 dollar waard. Sindsdien zit de koers in een neerwaartse spiraal.

Andere cryptomunten delen in de klappen

Ook de andere cryptomunten delen in de klappen. Zo is de waarde van de grapmunt Dogecoin (DOGE) de afgelopen 24 uur gezakt met 30 procent tot 0,34 dollar. Een tijdje geleden zat die cryptomunt nog op recordkoers. Op het hoogtepunt eerder deze maand was DOGE welgeteld 0,72 dollar waard.

Ethereum (ETH), de tweede grootste cryptomunt, blijft evenmin gespaard van de berenmarkt. De waarde van de munt is in 24 uur tijd gedaald van 3.400 dollar naar 2.500 dollar. Dat is een verlies van 25 procent.

Zo goed als geen enkele cryptomunt wordt gespaard. Als we een kijkje nemen op Coinmarketcap, een site die de koersen van de cryptomunten volgt, zien we dat zo goed als alle tabellen bloedrood kleuren. Koersdalingen van ruim 40 procent of meer zijn geen uitzondering.

Ook Coinbase, het handelsplatform voor cryptomunten die in april zijn intrede op de beurs maakte, deelt in de klappen. De verkoopgolf heeft ertoe geleid dat het platform tijdelijk niet beschikbaar is voor sommige gebruikers. Het aandeel stond na een half uur handelen overigens op 9 procent verlies.

Aaneenschakeling van slecht nieuws

Veel cryptomunten zitten al een tijdje in woelig vaarwater. Er was de afgelopen weken dan ook veel nieuws uit de cryptowereld, al hadden de nieuwsberichten zelden een positieve impact op de koersen. Zo heeft Elon Musk, de CEO van Tesla, met zijn tweets meermaals de koers naar beneden gebracht. Zo schreef hij onlangs dat Tesla niet langer Bitcoins zal aanvaarden als betaalmiddel voor voertuigen. Tijdens een optreden van Saturday Night Live op 8 mei zei hij dan weer dat Dogecoin ‘een hustle’ was.

Vandaag kwam daar ook nog eens het nieuws bij dat drie Chinese bank- en betalingsinstanties financiële instellingen waarschuwden om geen zaken te doen die verband houden met cryptomunten. Daaronder valt dus het traden of omwisselen van fiatvaluta’s voor cryptocurrency.

Volgens de Amerikaanse zakenbank JP Morgan is de daling ook het gevolg van het feit dat veel institutionele beleggers opnieuw de voorkeur geven aan goud. In een analyse van de bank staat er te lezen dat er al sinds het hoogtepunt in april een verkoopgolf aan de gang is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20