‘Beleggers ruilen Bitcoin in voor goud’

Bitcoin krijgt het al tijdje zwaar te verduren. De waarde van de cryptomunt is ondertussen gedaald tot onder de grens van 40.000 dollar. Volgens een analyse van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan verkopen beleggers Bitcoins om met het vrijgekomen kapitaal goud te kopen.

Bitcoin krijgt de wind van voren. Sinds de recordkoers in april is de waarde van de cryptomunt gedaald van 64.600 naar 38.600 dollar. Dat is een verlies van 40 procent. Een aaneenschakeling van tegenslagen, zoals Tesla die plotsklaps beslist om geen BTC meer te aanvaarden als betaalmiddel, weegt op de koers van de cryptomunt.

Beleggers drukken op de verkoopknop

Volgens een analyse JP Morgan drukken voornamelijk de institutionele beleggers op de verkoopknop. Zij geven nu de voorkeur aan goud. ‘Als we kijken naar de kapitaalstromen richting Bitcoin van de afgelopen vier weken, zien we dat die negatief is’, schrijft Nikolaos Panigirtzoglou, strateeg bij JP Morgan, in de analyse. ‘De verkoopgolf kwam er nadat Bitcoin in april ruim 64.000 dollar waard was.’

Er is niet meteen een heldere verklaring waarom institutionele beleggers naar de uitgang vluchten. ‘Misschien hebben ze dat gedaan omdat ze vreesden dat de recordhoogte het einde inluidde van de hausse die intussen al twee kwartalen aan de gang was’, aldus de strateeg. ‘De beleggers geven dan de voorkeur aan de stabiliteit van goud.’

‘Of misschien vinden ze de huidige Bitcoinprijs simpelweg te hoog ten opzichte van goud’, vervolgt hij in zijn analyse. ‘Daarom doen ze nu het tegenovergestelde van wat ze tijdens de voorgaande twee kwartalen deden, namelijk Bitcoins verkopen en goud kopen.’ Volgens Panigirtzoglou is er ook een tanende interesse voor Bitcoin bij de particuliere beleggers. Veel beleggers storen zich namelijk aan het Twittergedrag van Elon Musk.

Volatiliteitsratio

Panigirtzoglou gebruikt een unieke methode, de zogeheten volatiliteitsratio, om Bitcoin te waarderen. Op basis van die ratio schat hij dat de reële waarde van Bitcoin 35.000 dollar is. Als Bitcoin net zo populair zou worden als goud zou de waarde kunnen stijgen tot 140.000 dollar. De strateeg verwacht niet dat dat snel zal gebeuren.

‘140.000 dollar moet gezien worden als een theoretisch doel voor de lange termijn, ervan uitgaande dat de volatiliteit van Bitcoin convergeert naar die van goud. Voorts zou Bitcoin een even belangrijke rol moeten spelen in de beleggingsportefeuilles als goud’, aldus de strateeg. ‘Het hoeft geen betoog dat dit naar alle waarschijnlijkheid niet zal gebeuren in de nabije toekomst.’ (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20