ECB waarschuwt voor faillissementen wanneer stimuleringsmaatregelen voor pandemie worden opgeheven

Met mondjesmaat komen we de coronacrisis te boven. Maar volgens de Europese Centrale Bank (ECB) wacht er ons nog een turbulente periode. ‘De risico’s voor de financiële stabiliteit zijn groot en ongelijker verdeeld geraakt’, aldus Luis de Guindos, vicepresident van de ECB.

De coronacrisis heeft talloze sectoren zwaar getroffen. Daarom hebben overheden wereldwijd allerhande steunmaatregelen gelanceerd om de effecten van de gezondheidscrisis in te dammen. Nu de vaccinatiecampagnes in de meeste Europese landen op volle toeren draaien, bekijken sommige regeringen wanneer en hoe ze bepaalde steunmaatregelen kunnen lossen. In ons land heeft de federale regering verschillende steunmaatregelen verlengd tot 30 september. ‘Het is normaal gezien de laatste keer dat maatregelen op deze manier worden verlengd’, liet premier Alexander De Croo (Open VLD) dinsdag weten.

Niet alle sectoren zijn even zwaar getroffen

De ECB merkt op dat de coronapandemie voor de ene sector al zwaardere gevolgen had dan voor de andere sector. De toezichthouder heeft het specifiek over de zware impact op toerisme en de horecasector. In haar jongste evaluatie van de financiële stabiliteit waarschuwde de ECB dat deze ongelijke schok de risico’s concentreert in zeer specifieke landen en delen van de economie van de eurozone.

‘Nu de eurozone de derde golf van de pandemie te boven komt, blijven de risico’s voor de financiële stabiliteit groot en zijn zij ongelijker verdeeld geraakt’, zei de Guindos woensdag. De centrale bank is voornamelijk bezorgd over de hogere schuldenlast van bedrijven in landen met een grotere dienstensector, omdat dit de druk op overheden en kredietverstrekkers in die landen zou kunnen opvoeren.

Gerichte steunmaatregelen

De toezichthouder roept daarom op om de stimulusmaatregelen niet zomaar te lossen. ‘Naarmate deze steun geleidelijk wordt afgeschaft, kan niet worden uitgesloten dat de insolventiecijfers aanzienlijk hoger zullen liggen dan vóór de pandemie, vooral in bepaalde landen van de eurozone’, klonk het. ‘De overheden zouden met gerichte steunmaatregelen specifieke sectoren kunnen ondersteunen’

Voorts blijft de stijgende rente als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de ECB hangen. De Amerikaanse tienjaarsrente bedraagt momenteel 1,66 procent. Begin dit jaar was dat nog 0,9 procent. Dat heeft de centrale bank er al toe aangezet om de afgelopen weken meer schuldpapier te kopen. De ECB is namelijk bezorgd dat de stijgende tienjaarsrente in de Verenigde Staten (VS) een impact zal hebben op de financiële situatie van bedrijven, gezinnen en landen in de eurozone. Een stijgende rente in de eurozone is, net zoals in de VS, momenteel onwenselijk.

(am)

Lees ook:

Meer