Netflix trekt Belg aan voor serie over Tweede Wereldoorlog

Koen Mortier, een Belg, mag voor het Brusselse productiehuis Czar een reeks maken die op Netflix verschijnt. De reeks telt twaalf delen en gaat over de Tweede Wereldoorlog.

Jongeren kennen de Tweede Wereldoorlog helemaal niet meer. Dat is het uitgangspunt van ‘Liberation Route’, een reeks die Netflix bestelde. De Brusselaars van Czar zullen aan de hand van verhalen van belangrijke enkele gebeurtenissen in die oorlog een Engelstalige tv-serie maken.

Budget

Mortier wordt goed omringd, ook door historici. Zij zullen hem begeleiden in het cureren en vertellen van de verhalen. Zo is er het verhaal over de plastic bootjes die de geallieerden bij Dover in zee dropten om te doen alsof er een invasie aan kwam.

De eerste opnames zijn gepland voor eind dit jaar, zeggen gespecialiseerde websites. Netflix is verantwoordelijk voor 40 procent van de productie. Het is een van de eerste series die gemaakt is dankzij het lobbywerk van voormalig minister van Media Sven Gatz (Open Vld). Hij overtuigde Netflix om jaarlijks 2 procent van zijn omzet in Vlaanderen te gebruiken als investeringskassa voor Vlaamse fictie.

In totaal draait de serie op een budget van 1 miljoen euro. Zoals alle series die gedeeltelijk in Vlaanderen gefilmd worden, kan ook ‘Liberation Route’ rekenen op steun van de Vlaamse taxshelter. Telenet heeft dan weer de rechten op de reeks gekocht. Er kwam ook nog geld van FilmWorks, een Nederlands bedrijf.

Koen Mortier

Mortier is in België vooral bekend van ‘Engel’, dat is een verfilming van het boek ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ van Dimitri Verhulst. Ook ‘Ex-Drummer’, zijn debuut, is een verfilming. Toen ging het om een boek van Vlaamse schrijver Herman Brusselmans.

Bekijk hieronder nog eens de trailer voor ’22 Mei’, de vorige langspeler van Mortier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20