“Net zo revolutionair als het internet”: 4 altcoins met overtuigende toepassingen

Ben McMillan, chief investment officer (CIO) van IDX Digital Assets, selecteerde voor de zakensite Business Insider vier cryptoprojecten waarvan de toepassingen hem overtuigen. Hij is vooral enthousiast over het “revolutionaire potentieel” van de DeFi-protocollen.

Waarom is dit belangrijk?

Een meerderheid van de DeFi-protocollen is op het Ethereum-netwerk gebouwd. Ether, het token van Ethereum, is momenteel 's werelds op één na grootste cryptomunt volgens marktwaarde. Ethereum is het grootste proof-of-stake netwerk. Ofschoon het aanzien groot is, zijn de technische schoonheidsfoutjes van het netwerk legio. Welke andere projecten kunnen de beste papieren voorleggen om het Ethereum moeilijk te maken?

Het fundament van de cryptowereld heeft er volgens McMillan “nog nooit zo goed uitgezien”. De CIO van IDX, dat ongeveer 550 miljoen dollar aan activa beheert, is vooral optimistisch over gedecentraliseerde financiële applicaties (DeFi). “Omdat klanten daar een duidelijker nut voor zien dan voor cryptotokens als Bitcoin.”

Revolutionair

“Ik ben oud genoeg om me de begindagen van het internet in de vroege jaren 1990 te herinneren, toen veel mensen dachten dat e-mails (…) of websites een rage waren. En nu zijn ze natuurlijk alomtegenwoordig,” zegt hij tegen Insider. “Ik denk dat we in een zeer vergelijkbaar stadium zijn in het DeFi-ecosysteem waar veel mensen beginnen te zien dat, ‘Hé, deze (toepassingen) lossen echte wereldproblemen op, dit is misschien niet alleen een soort rage binnen een niche’.”

Hij vervolgt: “Het is net zo revolutionair als het internet was. En ik denk dat we over 10-20 jaar allemaal (hierop) zullen terugkijken en lachen dat we ooit hebben gedacht dat het een rage was.”

Net zoals sommige websites verdwenen na de dotcom-bubbel, zullen sommige cryptoprojecten wegkwijnen, betoogt McMillan. Maar hij gelooft dat vier altcoins in het bijzonder sterke kansen hebben om te blijven bestaan en succesvol te zijn.

1. Solana: “Complementair aan Ethereum”

De eerste is Solana (SOL), een alternatief voor de Ethereum-blockchain en zijn hoge transactiekosten. McMillan ziet Solana echter niet als Ethereum-killer: “We zijn al lange tijd bullish op Solana omdat het (…) complementair is aan Ethereum.” Vooral de schaalbaarheid van het netwerk wordt door hem geroemd.

McMillans bullishness op Solana is kenmerkend voor zijn “blockchain-agnostische” visie: een voorkeur voor apps die aangesloten kunnen worden op verschillende blockchains.

2. ChainLink: “Nog steeds ondergewaardeerd”

McMillan houdt ook van Chainlink (LINK), een van de applicaties die op het Ethereum-netwerk zijn gebouwd. Chainlink heeft uitgedokterd hoe je informatie in en uit een blockchain kunt halen op een manier die nog steeds veilig, betrouwbaar en gedecentraliseerd is. LINK helpt om blockchains te koppelen aan andere blockchains, en helpt bij de integratie van data uit de buitenwereld in de blockchain.

“Ik denk dat Chainlink er een is die nog steeds ondergewaardeerd wordt,” zegt McMillan. “Het biedt de zogenaamde oracle-diensten, (…), de infrastructuurlaag, waarvan ik denk dat die enorm belangrijk gaat worden in de toekomst.”

3. Bancor: “Goed gestructureerd en goed doordacht”

De volgende is Bancor (BNT), een ruilplatform zoals Uniswap. McMillan meent dat de originele code van Bancor hen op lange termijn zal helpen.

“Die jongens hebben echt goed werk verricht (…) toen ze hun protocol vaststelden. En dus wat je zag in de groei van DeFi Summer 2020, je zag een heleboel andere protocollen gewoon de code van anderen forken en heel snel op de markt komen, wat niet noodzakelijk een slechte zaak is, het vergemakkelijkte een heleboel groei,” zei McMillan.

“Maar we beginnen een grotere waardering te zien voor decentrale autonome organisaties die goed gestructureerd en goed doordacht zijn,” vervolgt hij. “Dus dat is er een waarvan ik denk dat het in de toekomst veel interessante ontwikkelingen kan zien, vooral als instellingen beginnen te waarderen wat ze hebben gebouwd.”

4. Stellar Lumens: “Kan grote hap nemen uit betalingsnetwerk van vele miljarden dollars”

Tot slot houdt McMillan van Stellar Lumens (XLM). Stellar is een open-source netwerk dat zich toespitst op internationale betalingen. Via een online systeem kan je zo zonder al te veel moeilijkheden met verschillende valuta betalen. Dit vereenvoudigt een proces dat momenteel in traditionele financiën plaatsvindt.

“Als je kijkt naar het wereldwijde betalingsnetwerk, dat is zeer verouderde technologie,” stelt McMillan. Stellar zou gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in betalingsapps voor de consument, denkt hij. “Het zou echt een grote hap kunnen nemen uit een enorm internationaal betalingsnetwerk van vele miljarden dollars,” besluit hij.

Meer