Wat is Stellar (XLM) en wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

Stellar is een open-source netwerk dat zich toespitst op internationale betalingen. Via een online systeem kan je zo zonder al te veel moeilijkheden met verschillende valuta betalen. Stellar heeft ook z’n eigen cryptomunt. Een unit heet een lumen (XLM) en dit is waarom de munt zo populair is.

In een wereld van bitcoin worden de kleinere cryptocurrencies al snel over het hoofd gezien. Maar Stellar (XLM) is er eentje om rekening mee te houden. Stellar stond in 2017 namelijk op de vierde plaats van de best stijgende cryptocurrency voor dat jaar. 

Wat is Stellar (XLM)?

Stellar werd in 2014 opgericht door Jed McCaleb en Joyce Kim. McCaleb was tot 2013 werkzaam bij Ripple en lag ook aan de basis van die cryptomunt. Stellar is een non-profitorganisatie en is dus niet uit op winst.

Stellar is eigenlijk geen cryptocurrency. Het is een open platform waarop je geld in een bepaalde munteenheid van het ene land naar een ander land met een andere munteenheid kan opsturen. Om dit te doen maakt Stellar gebruik van ‘ankers’. Dit zijn partners van Stellar die ervoor zorgen dat er krediet overgezet kan worden. Dit zijn voornamelijk banken en andere betalingsverwerkers. 

Om deze transacties zonder al te veel problemen te laten verlopen heeft Stellar z’n eigen cryptomunt op de markt gebracht. Oorspronkelijk onder de naam ‘stellar’, maar later omgedoopt tot lumen (XLM). 

Hoeveel is Stellar (XLM) waard?

Met behulp van een investering van maar liefst 3 miljoen dollar (een kleine 2,5 miljoen euro) door Stripe, een bedrijf dat gespecialiseerd is in veilige betalingen op het internet, kon Stellar z’n eigen cryptocurrency op de markt brengen. 

Bij de lancering werden 100 miljard stellars in omloop gebracht. 2 procent daarvan (2 miljard stellars dus) ging terug naar de investeerders van Stripe. De stellars, in 2015 omgedoopt tot lumen (XLM) bleven een lange tijd stabiel rond het nulpunt, maar kregen een enorme boost in januari van dit jaar. De waarde van één lumen (XLM) steeg toen tot 0,92 dollar (0,79 euro) op z’n hoogtepunt. Ondertussen is de waarde al weer gedaald tot 0,23 dollar. Maar aangezien er op dit moment meer dan 104 miljard lumen in omloop zijn, betekent dit dat de marktwaarde op het moment van schrijven 4,3 miljard dollar (zo’n 3,7 miljard euro) bedraagt. 


© Coinmarketcap.com

Waarom is Stellar (XLM) zo populair?

Stellar en de cryptomunt lumen kenden een enorme groei in januari en heeft dat deels aan de algemene stijging in populariteit van cryptocurrency te danken. Stellar biedt veel mogelijkheden voor mensen die bijvoorbeeld in het buitenland werken en geregeld transacties naar hun familie moeten maken. Betalingen via Stellar gaan immers razendsnel en kosten zo goed als niets. Voor elke transactie wordt 0,00001 lumen aangerekend, dat is momenteel zo’n 0,0000023 dollar (0,0000020 euro).

Omdat Stellar een non-profit is, stopt de organisatie bovendien geen transactiekosten of dergelijke in eigen zak. De transactiekosten worden geïnvesteerd in de munt in de vorm van inflatie. Op die manier kon het aantal lumen dus al groeien van 100 miljard naar 104 miljard. Dit gebeurt systematisch met een stijging van 1 procent per jaar. 

Bovendien wil Stellar uiteindelijk 50 procent van de initiële lumen, maar liefst 50 miljard lumen dus, gratis verdelen onder miljoenen mensen via hun Direct Sign-upprogramma. Deze 50 miljard zal verdeeld worden in kleine bedragen (30 – 500 XLM). Je moet echter uitgenodigd worden om deel uit te maken van dit programma. Dit kan via partners van Stellar of door een van hun evenementen bij te wonen. 5 miljard lumen zal gebruikt worden voor de operationele kosten. En de overige 45 miljard lumen wordt verdeeld onder de partners van Stellar (25 procent), bitcoin- en Ripple-houders (20 procent).

Dat laatste lijkt misschien wat vreemd maar Stellar heeft wel degelijk 20 procent lumen verdeeld onder de houders van de andere cryptomunten bitcoin (19 procent) en Ripple (1 procent). Dit deden ze naar eigen zeggen omdat “bitcoin fungeerde als een belangrijke inspiratie voor lumen” en als eerste bewees dat het mogelijk was om een succesvolle cryptomunt te ontwikkelen. 

Moet je erin investeren? 

Stellar is een cryptomunt die het de laatste tijden best goed doet. Sinds dit jaar is de waarde gestegen en experts verwachten dat de munt dit jaar nog zal stijgen tot de kaap van 1 dollar.

Bovendien hebben IBM en KlickEx reeds hun vertrouwen in de munt uitgesproken. De twee bedrijven zullen samenwerken met Stellar. 

Waar kan je Stellar (XLM) kopen?

Lumens (XLM) zijn te koop op zowat alle crypto-handelsplatformen, waaronder Binance, BCEX en Exrates. Op deze website kan je zien waar je ze precies kan kopen. 

Voor de meeste platformen, waaronder Binance, zal je eerst bitcoin moeten kopen, waarna je met die bitcoin lumen kan aanschaffen. Op cex.io daarentegen kan je wel rechtstreeks lumen kopen. 

Meer