Wat is Chainlink (LINK) en waarom heeft deze cryptomunt de aandacht van traditionele financiële instellingen?

Chainlink heeft uitgevonden hoe je informatie in en uit een blockchain kunt halen op een manier die nog steeds veilig, betrouwbaar en gedecentraliseerd is. Hoog tijd voor een profiel.

Waarom is dit belangrijk?

Eerder deze week maakte Cardano (ADA), één van de grootste altcoins naar marktwaarde, bekend een samenwerking aan te gaan met Chainlink (LINK).

Blockchains zijn interessant omdat ze wiskunde gebruiken – cryptografie als je technisch wilt worden – om op praktische wijze veiligheid, vertrouwen en decentralisatie te garanderen, betoogt cryptonieuwssite Decrypt.

Het probleem is dat elke blockchain zijn eigen universum is. Informatie van en naar de buitenwereld krijgen; het is altijd een kwetsbare opgave. We denken dan vooral aan de noodzaak om een bron buiten de blockchain te vertrouwen om accurate informatie te verstrekken.

Om informatie op te halen over iets simpels als de prijs van Bitcoin moest je erop vertrouwen dat die ene bron de waarheid vertelt, niet vals speelt en niet gecompromitteerd is – een single point of failure dus. Problematisch. Enter Chainlink …

Wat is Chainlink en wat is er zo bijzonder aan?

De programmeurs achter de crypto creëerden een netwerk van nodes om informatie te verstrekken van en naar de blockchain. Aan welke informatie denken we dan? Financiële data van verschillende aandelen- of cryptobeurzen bijvoorbeeld; deze gegevens kunnen ingeladen worden in smart contracts die op blockchains staan.

Wel, dat netwerk nodes, dát is Chainlink. Het wordt ook wel eens een oraclenetwerk genoemd.

Maar wat zijn oracles dan?

Het zijn oracles die de off-chain data (of: externe gegevens) oppikken en deze bruikbaar maken op een blockchain. Dit stelt smart contracts in staat om automatisch af te rekenen wanneer aan hun voorwaarden is voldaan. Het is dus als het ware een onafhankelijke derde partij, die fungeert als een soort brug tussen off-chain (‘de echte wereld’) en de blockchains.

Smart contracts kunnen namelijk werken met gegevens op de blockchain, zoals Bitcoin-transacties of handmatig ingevoerde gegevens. Maar off-chain data, zoals voetbaluitslagen, temperatuurmetingen en barcodescans, zijn niet van nature compatibel met hen. “Smart contracts en off-chain gegevens zijn vergelijkbaar met olie en water,” aldus Decrypt.

Voorbeeld: Je gebruikt een smart contract om te wedden dat Frankrijk de wereldbeker van 2018 wint. Een oracle zou de digitale gegevens van sportwebsites, van de FIFA zelf, importeren en bevestigen dat ze inderdaad gewonnen hebben. Het contract zou worden uitgevoerd en jij zou je winst ontvangen.

Wie heeft het uitgevonden en wat is de (koers)geschiedenis?

Chainlink is opgericht door de huidige CEO Sergey Nazarov en de huidige CTO Steve Ellis.

  • In september 2017 werd de munt LINK geïntroduceerd op de vrije markt. Destijds kostte één LINK 0,20 dollar.
  • LINK bereikte op 8 januari 2018 een hoogtepunt van maar liefst 1,25 dollar.
  • Vlak daarna zakte de hele markt in. Niet alleen Chainlink, maar vrijwel alle munten leverden veel waarde in. Op 7 februari was de munt nog maar 0,44 dollar waard om in juni nog verder terug te zakken naar 0,21 dollar.
  • “Achteraf gezien was dat de tweede kans om Link tegen bodemprijs in te slaan”, aldus BTCDirect. De hele cryptomarkt zakte verder weg, behalve Chainlink. Binnen zes maanden was de waarde alweer gestegen naar 0,58 dollar.
  • Vanaf dat moment ging het hard, in mei werd Link voor 1,39 dollar verhandeld. Binnen een maand bleek dat ook Google de oracles van Chainlink gebruikte.
  • Gevolg: eind juni was LINK liefst 4,20 dollar waard.
  • De rest van het jaar was de koers erg volatiel. Maar als je wat uitzoomt, dan kan je de conclusie trekken dat eigenlijk geen enkele munt het zo goed deed in 2019 als LINK.
  • In 2020 steeg de waarde, ondanks de coronadip, zelfs naar 19,40 dollar.
  • In 2021 haalden de stieren hun gelijk, en bereikte Chainlink op 10 mei het voorlopige hoogtepunt van 42,84 euro.
  • Op het moment van schrijven is de munt 23,65 dollar waard en is-ie de 15de grootste in marktwaarde.

Welke partners?

Chainlinks use case wordt gedemonstreerd door haar lange lijst van partners, zoals Polkadot en Cardano uit de cryptowereld, maar ook Google, en SWIFT, uit de traditionele zakenwereld.

Zo kan bijvoorbeeld een echte geldtransfer van SWIFT via Chainlink naar de blockchain gestuurd worden. Vervolgens kan het bewijs dat de betaling is ontvangen via Chainlink teruggestuurd worden naar SWIFT. Het gebruik van Chainlink door SWIFT creëert een naadloze interactie tussen de traditionele en de cryptowereld, terwijl de potentiële storingspunten geminimaliseerd worden.

Overigens werd Chainlink eind vorig jaar als project voorgesteld op het World Economic Forum (WEF), een prestigieuze affaire.

Hoe werkt het precies?

Chainlink is dus een gedecentraliseerd oraclenetwerk bestaande uit kopers en aanbieders van gegevens. Kopers vragen data op en aanbieders geven data terug op een veilige manier.

Kopers selecteren de data die ze willen en aanbieders bieden aan om die data te leveren. Aanbieders moeten een inzet van LINK-tokens toezeggen wanneer zij een bod doen, dat kan worden afgenomen als zij zich misdragen. Als aanbieders eenmaal zijn geselecteerd, is het hun taak om de juiste antwoorden in de keten te brengen.

Chainlink gebruikt een oraclereputatiesysteem om de verstrekte gegevens te aggregeren en te wegen. Als alles goed gaat, worden de aanbieders betaald en is iedereen tevreden.

Wist je dat?

Om de beveiliging van oracles of datafeeds te verbeteren, heeft Chainlink een startup genaamd TownCrier overgenomen. Door TownCriers technologie aan te wenden, worden de gegevens die aan Chainlinks oracles worden geleverd veiliger door het gebruik van “trusted-execution environments” en gespecialiseerde extra beveiligde hardware.

Hoe raak je aan Chainlink-tokens?

Tokens worden gebruikt voor de betaling van dataproviders die data in de blockchain brengen en vertalen. De prijzen voor hun diensten worden bepaald door de gegevensverstrekkers of oracles wanneer ze hun biedingen doen.

Naast het verdienen van LINK tokens als provider, kun je ook LINK-tokens kopen op Coinbase, Kraken en Binance.

(kg)

Meer