Cryptobeurs Kraken aast op Europese licentie

Kraken-CEO Jesse Powell hoopt dat zijn crypto exchange dit jaar nog een licentie kan verkrijgen in een EU-land. Dat vertelde hij aan het Duitse Handelsblatt. Hij zei dat gesprekken met toezichthouders in zowel Malta, Ierland als Luxemburg lopende zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Overheden en hun (verschillende) regels voor de cryptohandel; het blijft een gevoelig onderwerp. Als dat eerder nog niet duidelijk was, dan is het dat nu wel. De rist repressieve maatregelen waarmee de grootste cryptobeurs Binance de voorbije maanden in verschillende landen geconfronteerd werd, doet bij zelfs de grootste crypto-anarchist het angstzweet uitbreken. Ook daarom wil Kraken wellicht zijn papierwerk in orde hebben.
  • Kraken, een online platform dat gebruikers in staat stelt Bitcoin en meer dan 70 altcoins te kopen, verkopen en verhandelen, wil nog in 2021 – weer – uitbreiden naar het continent.
  • Kraken is een van de grootste cryptobeurzen, met een transactievolume van 1,71 miljard dollar in de afgelopen 24 uur, volgens gegevens van CoinMarketCap.
  • Krakens in Londen gevestigde afdeling is geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk.
  • Hoewel Kraken beweert te voldoen aan de vereisten van de Vijfde Anti-Witwasrichtlijn (5AMLD) van de EU, betekent het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie echter dat het platform op zoek moet gaan naar nieuwe opties om het continent opnieuw te betreden.

Mogelijke beursgang

Krakens rivaal Coinbase verkreeg in juni een licentie voor crypto-bewaring en -handel van de Duitse financiële toezichthouder BaFin. Powell vertelde aan Handelsblatt dat Kraken gesprekken heeft gevoerd met BaFin, maar dat de lokale regelgeving te moeilijk en beperkend is en uiteindelijk te duur voor het bedrijf.

Kraken is mogelijk ook op weg naar een beursgang, schrijft Business Insider. In juni vertelde Powell aan Fortune dat hij een traditionele beursgang (IPO) overwoog in plaats van de directe noteringsroute van Coinbase, waarvan de handel in aandelen in april begon.

In ons land kun je de Kraken-app gewoon downloaden en gebruiken op je smartphone.

Screenshot van de Kraken-site / YouTube

Lees ook: Crypto-regulering? Binance-CEO: “We staan op het kantelpunt”

(NS)

Meer