EU wil strengere regels voor het versturen van cryptomunten

De Europese Commissie wil grote anonieme transfers van cryptomunten blokkeren om witwaspraktijken de kop in te drukken.

In het nieuws: De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel ingediend waarin aanbieders van crypto-diensten extra antiwitwasinformatie moeten verzamelen van gebruikers die cryptomunten gebruiken voor geldovermakingen. Het verklaarde doel van dit voorstel is om de verdere verspreiding van witwasactiviteiten binnen de EU te voorkomen, schrijft cryptosite Cointelegraph.

  • Volgens het voorstel moeten dienstverleners die overmakingen uitvoeren beschikken over de naam van de opdrachtgever van de overmaking, het rekeningnummer, alsook waar de rekening bestaat en wordt gebruikt om de transactie te verwerken. 
  • Ook het adres van de opdrachtgever, het officiële nummer van het persoonsbewijs, het identificatienummer van de cliënt of de geboortedatum en -plaats zouden vereist worden. 
  • Dienstverleners zouden er eveneens voor moeten zorgen dat de naam en het rekeningnummer van de begunstigde bij de overdracht worden gevoegd, samen met informatie over de plaats waar die rekening bestaat.
  • De aanbieder van crypto-activa van de begunstigde zou ook procedures moeten hebben om te detecteren of de informatie voor de opdrachtgever van de overdracht is opgenomen of ontbreekt.

Meer dan 1.000 euro

Deze aanvullende informatievereisten zouden in werking treden wanneer een overmaking meer dan 1.000 euro bedraagt, of wanneer een reeks betalingen aan elkaar gekoppeld lijkt en het totaal meer dan 1.000 euro bedraagt. 

In gevallen waarin er sprake is van een reeks betalingen van meer dan 1.000 euro, maar deze niet met elkaar in verband lijken te staan, zou de betalingsdienstaanbieder de informatie niet hoeven te verifiëren, tenzij hij “de uitbetaling van de geldmiddelen in contanten of in anoniem elektronisch geld bewerkstelligt,” of “gegronde redenen heeft om te vermoeden dat er sprake is van witwassen of financiering van terrorisme.”

De bijgewerkte vereisten maken deel uit van vier wetgevingsvoorstellen die de Europese Commissie vandaag heeft ingediend. Deze hielden allemaal verband met fraude en witwaspraktijken. Het Europees Parlement zal het laatste woord hebben over de voorstellen en het kan tot twee jaar duren voordat ze wet worden.

Voorstellen tot regulering polariseren de crypto-industrie. De puristen beweren dat regulering het hele idee achter cryptomunten (‘geen centrale autoriteit’) onderuithaalt. Alsmaar meer stemmen menen echter dat regulering crypto een aura van respectabiliteit en veiligheid verschaft, en zo meer institutionele beleggers zal doen aantrekken.

Lees ook:

Meer