Nederlandse studenten ontwikkelen beademingsapparaat in 3 weken

Een team studenten van de Technische Universiteit in Delft ontwikkelde in drie weken een beademingsapparaat. Wereldwijd is er een zeer grote vraag naar de toestellen en het team kreeg al veel aanvragen uit het buitenland.

Midden maart ontstond er een toestroom van mensen die nood hadden aan beademing door het coronavirus. Onder meer in de Verenigde Staten was er een tekort aan de benodigde toestellen. De Nederlandse studenten gingen preventief te werk en wilden een beademingsapparaat maken, gesteld dat er eveneens een tekort bleek bij Nederlandse coronapatiënten.

Het team kreeg subsidies van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en de minister kwam zelf even langs. Het ministerie van Volksgezondheid heeft plannen om 500 apparaten af te nemen.

500 tegen eind april

De AIRone moet nog de laatste tests doorlopen en kan daarna geproduceerd worden. Vanaf donderdag start de productie bij een assemblagebedrijf op de campus van Delft, vertelt professor Jaap Harlaar aan de Nederlandse omroep NOS. Ze verwachten om deze maand nog 500 beademingsapparaten te kunnen afleveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20