Nederland pauzeert vaccinaties met AstraZeneca-vaccin

Nederland gaat de komende twee weken geen mensen inenten met het vaccin van AstraZeneca. Onze noorderburen doen dat naar het voorbeeld van andere landen die de inentingen met het vaccin tijdelijk hebben stopgezet na berichten over bloedklonters.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft beslist om de inentingen met het AstraZeneca-vaccin te pauzeren tot en met 28 maart. De tijdelijke stopzetting kwam er op vraag van de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. De ministerie heeft naar eigen zeggen toegestemd op basis van nieuwe informatie. Er wordt daarbij verwezen naar zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen.

Geen oorzakelijk verband

Het CBG zegt wel dat er tot op heden geen bewijzen zijn van een oorzakelijk verband tussen het vaccin en de bloedklonters. De medicijnautoriteit voert op dit moment een onderzoek. Het CBG roept de mensen wel op om contact op te nemen met een arts zodra ze drie dagen na de prik blauwe vlekjes in de huid krijgen of ziekteverschijnselen met daarbij onverwachte of onbekende klachten. ‘Wie geen klachten heeft, moet zich ook geen zorgen maken’, aldus het CBG.

Nederland gaat per direct alle vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin stopzetten. Alle afspraken die gemaakt zijn om zo’n vaccin te laten zetten, worden afgezegd. Het zou volgens de GGD GHOR Nederland (de overkoepelende organisatie van Nederlandse Gezondheidsdiensten en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio) om ongeveer 43.000 mensen gaan. Zij zullen via sms en/of telefonisch op de hoogte worden gebracht.

Angst voor bloedklonters

Meer en meer landen lijken zich zorgen te maken over de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Een toenemend aantal overheden heeft al beslist om de vaccinaties met één of meerdere ladingen van AstraZeneca te pauzeren. Naast Nederland en Denemarken is dat ook al het geval in Oostenrijk, Italië, Noorwegen, IJsland, Bulgarije, Litouwen, Luxemburg, Estland en Letland.

Ons land blijft tot op heden mensen inenten met het AstraZeneca-vaccin. ‘Er sterven geregeld mensen aan bloedstollingsproblemen, maar het is helemaal niet zo dat mensen die met AstraZeneca zijn gevaccineerd meer sterven door bloedstollingsproblemen. Er is geen enkele aanwijzing in die zin’, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vorige week nog.

Volgens AstraZeneca is er op basis van de beschikbare gegevens over wie er in het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) met hun vaccin is ingeënt geen bewijs dat het vaccin tot bloedklonters leidt. ‘Ongeveer 17 miljoen mensen in de EU en het VK hebben nu ons vaccin gekregen, en het aantal gevallen van bloedklonters gemeld in deze groep is minder dan de honderden gevallen die verwacht zouden worden in de algemene bevolking’, aldus medisch directeur Ann Taylor.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20