Nationaal Crisiscentrum: ‘Exponentiële groei lijkt gestopt’

Het Nationale Crisiscentrum hield maandagochtend opnieuw een persconferentie over de epidemiologische situatie in ons land.

De stijging van de coronabesmettingen vertraagt al enige tijd en ook nu is dat het geval. Tussen 31 juli en 6 augustus waren er gemiddeld 580 gevallen per dag, blijkt maandagmorgen uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is 16 procent meer dan de week ervoor, maar toen kwamen er 19 procent meer gevallen bij.

‘Op het hele grondgebied bekeken lijkt de exponentiële groei gestopt’, zei viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. ‘In de stad Antwerpen zien we een lichte daling van het aantal nieuwe gevallen, wat doet vermoeden dat de piek daar achter ons ligt.’ Zijn Waalse collega Frédérique Jacobs omschreef het zo: ‘Dat betekent dat als we de maatregelen blijven volgen, we een tweede golf de kop in kunnen drukken.’

‘We zien momenteel de grootste R-waarde in Brussel en de ruime omgeving rond de hoofdstad en de Waalse provincie Luik’, zei Van Gucht. Voor België ligt het op 1,12. Het getal geeft weer hoeveel mensen een besmette persoon op zijn beurt besmet. Bedraagt de R bijvoorbeeld 0,5, dan besmetten 4 personen in totaal 2 personen. Ligt de R dan weer op 2, dan besmet elke patiënt 2 personen, die daarna weer 2 anderen besmetten. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20