Nasdaq moet opnieuw terrein prijsgeven

Het blijven turbulente tijden voor beleggers met een voorliefde voor techaandelen. De techindex Nasdaq is gezakt tot het laagste punt van de afgelopen twee weken.

De coronazorgen blijven de beleggers parten spelen. Na de dag in het groen te zijn gestart, moest Wall Street toch wat terrein prijsgeven. Er was vandaag dan ook veel lockdownnieuws uit de EU. Zo heeft Duitsland de nog maar net aangekondigde paaslockdown teruggedraaid. ‘De maatregel was door het korte tijdsbestek echter niet goed uitvoerbaar’, liet bondskanselier Angela Merkel weten. België heeft dan weer gekozen voor de gulden middenweg door te kiezen voor een zogeheten pauspauze, waarbij onder meer de niet-medische contactberoepen moeten sluiten en de buitenbubbel verkleind wordt tot 4 personen. Strikte lockdownregels bleven wel uit.

Forse daling GameStop

De Dow Jones is dicht bij huis gebleven en de S&P500 verloor 0,15 procent. De Nasdaq is dan weer gezakt met 2 procent tot 12.961 punten, het laagste punt in ruim twee weken. De techaandelen blijven het moeilijk hebben. De angst voor een eventuele rentestijging blijft als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de techindex hangen.

GameStop kwam ook nog eens in de spotlight te staan. Het aandeel verloor 33,8 procent nadat er werd gehint op een eventuele kapitaalverhoging. In een document bij het jaarverslag liet het bedrijf weten dat het evalueert of het interessant is om aandelen te verkopen. Uit die jaarcijfers bleek overigens dat de omzet was gedaald met 3,3 procent.

Producenten elektrische wagens onderuit

Niet alleen GameStop kreeg het woensdag zwaar te verduren. Ook de producenten van elektrische wagens zullen deze handelsdag liefst zo snel mogelijk vergeten. Tesla verloor 4,8 procent. Die koersdaling is weliswaar beperkt in vergelijking met die van de Chinese concurrenten Nio en Xpeng Motors. De aandelen van die twee elektrische wagenproducenten zijn met respectievelijk 10,3 en 15,1 procent in waarde gezakt.

Een brand in één van de fabrieken van de Japanse chipmaker Renesas Electronics Corporation zou wel eens aan de basis van die opvallende dalingen kunnen liggen. Het bedrijf is namelijk één van de grootste leveranciers van chips voor de auto-industrie. De timing kan niet slechter zijn. Op dit moment is er een wereldwijd tekort aan chips.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20