Overlegcomité: kappers en scholen sluiten, winkelen op afspraak

De snel stijgende coronacijfers noopten de verschillende regeringen van ons land om vanmorgen enkele moeilijke knopen door het hakken op een vervroegd Overlegcomité. De experts – waaronder ook verschillende economen – drongen de voorbije dagen aan op een korte maar krachtige lockdown, in plaats van maanden te blijven aanmodderen. Dit is hoe de derde lockdown in ons land eruitziet:

  • Niet-essentiële winkels zullen vanaf zaterdag enkel nog op afspraak bezocht mogen worden. Van de ons omringende landen was België een van de weinige waar zulke handelszaken opnieuw mochten openen, na positieve cijfers eind vorig jaar. Men mag maximaal met twee personen winkelen, indien die persoon onder uw dak woont.
  • In de essentiële winkels, zoals de supermarkten, mogen maximaal 50 personen binnen.
  • Ook de niet-medische contactberoepen, zoals de veelbesproken kapperszaken, moeten weer sluiten. Een zware klap voor de sector, aangezien zij pas vier weken geleden opnieuw mochten openen.
  • Vanaf maandag geen contactonderwijs meer in alle scholen behalve de kleuterscholen, om na de Paasvakantie op 19 april de fysieke lessen te hernemen. De geplande examens van volgende week gaan volgens Vlaams minister-president Jambon ‘wel gewoon door’, al gaf hij geen verdere details.
  • De zogeheten ‘buitenbubbel’ – het aantal personen waarmee je in de buitenlucht mag afspreken – wordt teruggebracht tot 4 personen.
  • De avondklok blijft ongewijzigd.
  • Niet-essentiële verplaatsingen blijven toegelaten.
  • De maatregelen gaan vanaf zaterdag in, en gelden in principe vier weken.

‘Een les in nederigheid’

Volgens premier De Croo is de huidige context te wijten aan het feit dat de Britse variant de dominante variant geworden is, en dat tegelijkertijd onze mobiliteit – en dus ook het aantal contacten dat we hebben – gestegen is.

Daarom opteert het Overlegcomité voor een ‘Paaspauze’, aldus De Croo. Hij spreekt over een afkoelingsperiode met ‘maatregelen in de breedte’.

Volgens de eerste ministers is deze derde lockdown ‘een les in nederigheid’ voor zowel de experts, de politiek als de bevolking: ‘Het ligt in onze aard om plannen te maken, maar het ligt in de aard van het virus om die plannen overhoop te gooien.’

De premier gaf als lichtpuntje mee dat op basis van de huidige leverschema’s de kwetsbare groepen (65-plussers en personen met medische kwetsbaarheden) eind mei een eerste prik zullen gekregen hebben gekregen. Dan zullen we druk op de ziekenhuizen zien afnemen, zei De Croo.

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20