Overlegcomité gedaan: kappers open op 13 februari, andere coronamaatregelen verlengd tot 1 april

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen is afgelopen, dit zijn de belangrijkste beslissingen:

 • De kappers mogen op 13 februari opnieuw hun deuren openen, niet toevallig de dag voor Valentijn. Zij moeten wel enkele strikte voorzorgsmaatregelen in acht nemen.
  • Zo moeten kappers en klanten geen stoffen mondmaskers maar chirurgische exemplaren dragen, die om de vier uur moeten vervangen worden.
  • Na elke knipbeurt moet er een pauze van 10 minuten in acht genomen worden, daarvan moet de kapper gebruik maken om de ruimte te ontsmetten.
  • Kappers moeten zich een CO2-meter aanschaffen, om de luchtkwaliteit in het salon te monitoren.
  • Er mag niemand in de wachtzaal zitten, in het salon mag er maar één klant per 10 vierkante meter zitten.
  • De beperkte duur van het kappersbezoek heeft het niet gehaald, er was sprake van een tijdslimiet van 30 minuten per klant. Klanten zullen dus lang genoeg binnen kunnen gaan om hun haar te kleuren.
 • Andere contactberoepen zoals nagelstilisten, schoonheidsinstituten en massagesalons, heropenen op 1 maart als de cijfers in de goede richting blijven gaan. Ook zij moeten zich aan strenge veiligheidsvoorschriften houden.
 • Vakantieparken en dierenparken mogen heropenen. De vakantieparken campings mogen al vanaf maandag 8 februari, dierenparken vanaf 13 februari
 • Ook immobezoek mag opnieuw met een makelaar plaatsvinden vanaf 13 februari.
 • Alle andere coronaregels zijn verlengd tot 1 april.
 • De zogeheten ‘kotbubbel’ komt er niet. Om toe te geven aan de verzuchtingen van jongeren was er sprake van het bezoek op studentenkoten wat te versoepelen. Maar dat is dus niet gebeurd.
 • Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke gaf nog mee dat de overheid ‘het niet langer zal tolereren’ dat mensen zich niet laten testen bij een terugkeer uit het buitenland. Vanaf het begin van de paasvakantie zal het automatisch aan de politie worden dat automatisch aan de politie worden doorgespeeld, die dan kunnen optreden en boetes uitschrijven.

‘Belangrijk voor het welbevinden van de bevolking’

De versoepelingen gaan in tegen het advies van virologen, die de versoepelingen graag nog even in de wachtzaal hadden gezet. Maar verschillende ministers lieten vandaag al verstaan dat de kappersbezoeken stilaan te essentieel worden voor het welbevinden van de bevolking.

Premier De Croo verantwoordde de beslissingen door te stellen dat de coronacijfers al sinds december relatief stabiel zijn in ons land. Bovendien laat de ontluikende vaccinatiecampagne een kleine versoepeling toe volgens de eerste minister. Bovendien heeft de beslissing volgens hem een positieve impact op het welzijn van de bevolking.

‘Lichaamsverzorging is zeer belangrijk voor hoe we ons voelen’, zei premier De Croo. ‘Het is een manier om ons wat beter te voelen in een zeer moeilijke periode.’

Tegelijk blijft er wel een onderscheid tussen kappers en andere contactbezoeken. Daar fulmineerde Unizo-baas Danny Van Assche deze ochtend nog tegen.

Daarnaast probeerde De Croo een klein beetje perspectief te bieden, hij benadrukte dat de overheid de maatregelen ‘geen dag langer zal aanhouden dan nodig is’. Hij gaf mee dat hij de experten van de GEMS gevraagd heeft om een pad uit de lockdown te tekenen.

Tegelijk heeft het Overlegcomité besloten om de coronamaatregelen tot 1 april te verlengen. Er is dus nog geen sprake van een heuse exitstrategie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20