Nasdaq breekt door grens van 17.000 punten: gaat het beursfeestje nog even door?

Nasdaq breekt door grens van 17.000 punten: gaat het beursfeestje nog even door?
Het bekende Nasdaq-scherm op Times Square in New York – Getty Images

De Amerikaanse beursindexen breken record op record. Afgelopen nacht was het de beurt aan de technologie-index Nasdaq.

In het nieuws: Dankzij een zoveelste sprint van chipsproducent Nvidia (+7 procent) klom de Nasdaq tot 17.019 punten. Het is de eerste keer dat de beursindex boven 17.000 punten afsloot. Nvidia surfte mee op het nieuws dat Elon Musk grootse plannen smeedt rond artificiële intelligentie.

Uitgezoomd: Het Nasdaq-record komt er minder dan twee weken nadat een andere bekende index, de Dow Jones, voor de eerste keer ooit boven de 40.000 punten uitkwam. Beleggers op de Amerikaanse beurzen hebben zo twee nieuwe referentiepunten. De Nasdaq staat inmiddels 31 procent hoger dan een jaar geleden, de Dow Jones 17 procent.De beursstijgingen zijn niet los te zien van de hoop op meerdere renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank, alleen is de vraag hoe vaak en wanneer.

‘Verkoop nog niet’

Opmerkelijk: De grote vermogensbeheerder Invesco ziet zes redenen waarom de beurzen verder kunnen stijgen, zelfs al kunnen beleggers met de huidige recordkoersen in de verleiding komen om hun aandelen te verkopen. “Don’t sell in May and go away”, schrijft Kristina Hooper, beleggingsstrateeg bij Invesco, daarbij een bekende beursspreuk parafraserend.

  1. Desinflatie in de VS
    Recente gegevens schetsen een beeld van een licht afkoelende Amerikaanse economie. De Amerikaanse consumentenprijsindex kwam overeen met de verwachtingen met de inflatie. “Deze trend kan de Federal Reserve motiveren om binnenkort te beginnen met het verlagen van de rente”, merkt Hooper op.
  2. Resultatenseizoen overtreft verwachtingen
    Een stevig eerste kwartaal vormt een goede basis voor aandelen om verder te stijgen. In het eerste kwartaal van 2024 overtrof maar liefst 78 procent van de bedrijven in de S&P 500-index de winstverwachtingen.
  3. Wereldwijde terugkooptrend
    Het terugkopen van aandelen neemt wereldwijd toe. Zo hebben Europese en Britse bedrijven hun eigen aandeleninkoop aanzienlijk verhoogd.
  4. Gunstige waarderingen
    Hoewel de ‘Magnificent 7’ hoog gewaardeerd zijn, geldt voor veel aandelen wereldwijd het tegenovergestelde in vergelijking met historische bandbreedtes. Chinese aandelen zijn bijvoorbeeld aantrekkelijk gewaardeerd op de lange termijn, net als veel aandelen in Japan, de opkomende markten, Europa en het Verenigd Koninkrijk.
  5. Cash aan de zijlijn
    Zowel particuliere als institutionele beleggers hebben aanzienlijk wat cashreserves. Dit geld stroomt waarschijnlijk naar vastrentende waarden en aandelen als de renteverlagingen op gang komen.
  6. Beperkte impact van geopolitiek
    Geopolitieke risico’s zijn de afgelopen jaren toegenomen. Toch reageren beleggers niet door risicovolle activa – zoals aandelen – te mijden. Goud wordt ingezet als risicoafdekking om aandelen juist in portefeuilles te kunnen houden.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.