xAI van Elon Musk weet 6 miljard dollar op te halen en bouwt zo aan een supercomputer

xAI, de tech-startup van Elon Musk, wist bij banken en beleggers 6 miljard dollar op te halen. Het stelt Musk in staat om straks voluit te gaan voor artificiële intelligentie (AI).

In het nieuws: xAI heeft 6 miljard dollar of iets meer dan 5,5 miljard euro opgehaald om de concurrentie met OpenAI aan te gaan.

  • De financieringsronde voor xAI komt minder dan een jaar na de oprichting van het bedrijf en is een van de grotere investeringen in AI-tools. Gerenommeerde bedrijven als Sequioa Capital, Andreessen Horowitz en Fidelity Management leverden een financiële bijdrage.
  • Musk was een van de co-stichters van OpenAI, maar trok zich later terug door zorgen over de gevaren van AI. Geregeld geeft hij nu kritiek op CEO Sam Altman. OpenAI zou te commercieel geworden zijn, vindt Musk.
    • In november lanceerde Musk dan ook Grok, een chatbot die de concurrentie moet aangaan met ChatGPT van OpenAI. De dienst werd geïntegreerd in X, het voormalige Twitter, en is beschikbaar voor betalende gebruikers. Musk hekelt daarbij censuur: Grok moet open-minded zijn, meent hij. Grok is tot nu toe het meest zichtbare product van xAI.

De details: Wat wil xAI gaan doen met die 6 miljard dollar?

  • xAI denkt verder: het wil de fondsen gebruiken om andere producten op de markt te brengen, geavanceerde infrastructuur te bouwen en de ontwikkeling van toekomstige technologieën te versnellen, zo schrijft xAI in een blogpost.
  • Wat het meest in het oog springt, is de bouw van een geavanceerde supercomputer. Die bevat tienduizenden chips van Nvidia, die speciaal ontwikkeld zijn voor AI-berekeningen. De computer wint zo aan rekenkracht. Dit moet xAI in staat stellen om de concurrentie bij te benen.

Om te volgen: Musk focust steeds meer op AI.

  • Opmerkelijk aan de investeringsronde is dat Musk zelf het verhaal altijd afdeed als onzin. xAI had geen geld van externe investeerders nodig, beweerde hij. Berichtgeving daarover noemde hij steevast fake news, ook al werd dat gestaafd door officiële documenten.
  • Musk lijkt gedreven door AI. Ook zijn autobedrijf Tesla investeert er flink in. Zo moesten plannen voor goedkopere modellen wijken voor een zelfrijdende taxi.
  • Tegelijk staat Musk niet alleen met zijn investeringen. OpenAI heeft 13 miljard dollar aan investeringen ontvangen van Microsoft, terwijl Amazon 4 miljard in Anthropic stak. Het geeft aan hoe groot de investeringen in AI zijn.
Meer