Fed verwacht drie renteverlagingen voor dit jaar, markten hoopten op meer

In de Verenigde Staten kondigde Jerome Powell, hoofd van de Federal Reserve, aan dat hij drie renteverlagingen verwacht in 2024. De markten hadden eerder gehoopt op zes.

Waarom is dit belangrijk?

Door de rente weer snel te laten zakken, wordt lenen goedkoper en kunnen bedrijven makkelijker groeien. Vandaar dat de markten aandringen op snelle renteverlagingen. De Fed en de ECB zijn beiden voorzichtiger en willen eerst zien dat de inflatie significant zakt.

In het nieuws: "Bijna alle" leden van de Federal Open Market Committee, het orgaan dat de rente vastlegt van de Amerikaanse centrale bank, verwachten verlagingen.

  • De rente schommelt tussen 5,25 en 5,5 procent, het hoogste in 23 jaar. De markten hoopten dan ook op snelle verlagingen, zes in totaal. De Fed wil het maar op drie houden, en is voorzichtig.
  • In december was de verwachting nog dat de rente met 75 procentpunten zou verlagen in 2024. Vóór het volgend overleg op 20 maart zal e
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer