Napoleons manuscript van slag bij Austerlitz te koop voor 1 miljoen

Het verslag van Napoleon Bonaparte over zijn overwinning in de slag bij Austerlitz is vandaag in Parijs te koop aangeboden. En de prijs? Minstens één miljoen euro.

Napoleon versloeg tijdens de veldslag bij Austerlitz in 1805 de Oostenrijkse en Russische legers. Het wordt algemeen beschouwd als een van de grootste overwinningen van de Franse keizer en luidde ook de Franse dominantie in Europa in. 

In het manuscript van 74 pagina’s, die Napoleon tijdens zijn ballingschap op het eiland Sint-Helena dicteerde aan de Franse generaal Henri-Gatien Bertrand, neemt de ‘kleine korporaal’ de lezer mee naar de voorbereidingen op de zogenoemde ‘Driekeizerslag’ en de gevechten zelf, aangevuld met een tekening van zijn tactische strijdplan. 

Napoleons strijdplan voor de slag bij Austerlitz. Foto: Arts et Autographes

‘Fabelachtig document’

Het document bevat ook verschillende correcties aangebracht door Napoleon zelf, die in piepklein schrift woorden doorstreepte en een aantal opmerkingen in de marge toevoegde. Opvallend: de verbannen keizer verwijst niet naar zichzelf in de eerste persoon, maar laat zijn opmerkingen voorafgaan door ‘de keizer zegt’.

Galeriehouder Jean-Emmanuel Raux, een verzamelaar van memorabilia van het Franse keizerrijk, vond het manuscript in een verzameling documenten die toebehoorden aan de erfgenamen van generaal Bertrand.

‘Het is het meest fabelachtige document over de Franse geschiedenis dat je in een privécollectie kunt vinden’, zei hij aan het persagentschap Agence France Presse.

‘Dappere mannen’

Napoleon beschrijft er alle tactieken in die hij toepaste om zijn tegenstanders te doen geloven dat de Franse troepen verzwakt waren. Daarnaast laat hij zich lovend uit over de heldenmoed van de Franse soldaten, van zijn cavaleristen tot zijn officieren. 

‘Ik zal een groot aantal dappere mannen verliezen’, zei Napoleon aan de vooravond van de beroemde slag. ‘Ik voel me slecht dat ze zich echt als mijn kinderen voelen, en eerlijk gezegd verwijt ik mezelf soms dit gevoel, omdat ik vrees dat het me ongeschikt zal maken voor oorlog.’

Het verslag van Napoleon Bonaparte over zijn overwinning in de slag bij Austerlitz. Foto: Arts et Autographes

Het manuscript zal tot het einde van de maand worden tentoongesteld in de Parijse galerie Arts et Autographes en ook online voor potentiële buitenlandse kopers. De verkoop maakt deel uit van de kunstbeurs ‘BRAFA in the Galleries’ met 126 tentoonstellingen over de hele wereld, waaronder ook in Brussel en Knokke-Heist. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20