Tekening eerste album Kuifje brengt net geen miljoen euro op

Op een veiling is een originele tekening van Kuifje voor een bedrag van meer dan 1,12 miljoen dollar verkocht. Dat heeft het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions gemeld. De tekening is de originele illustratie van de eerste kaft van een Kuifje-stripverhaal. De tekening, uitgevoerd in Chinese inkt en waterverf, is bijna negentig jaar oud. Het werk toonde ook de handtekening van tekenaar Hergé. De geveilde tekening behoort tot de publicatie ‘Tintin au Pays des Sovjets’, de eerste strip die ooit van Kuifje zou worden gepubliceerd.

De verkoop had plaats in een filiaal van het veilinghuis Heritage Auctions in de Amerikaanse stad Dallas. De identiteit van de verkoper en de koper van de tekening zijn niet vrijgegeven.

Stripgeschiedenis

“Kuifje is ongetwijfeld een van de meest gerenommeerde stripfiguren uit de geschiedenis,” zegt Joe Mannarino, specialist stripverhalen bij Heritage Auctions. “Uiteindelijk zouden de verhalen van Kuifje in meer dan zeventig verschillende talen op de markt komen. In totaal verkocht de reeks meer dan tweehonderd miljoen boeken.”

“Van die roem was er negentig jaar geleden echter nog geen enkele aanwijzing. Op dat ogenblik publiceerde auteur Georges Remi – onder het pseudoniem Hergé de geestelijke vader van Kuifje – de verhalen over de jonge reporter en zijn hond Bobby, nog steeds op de pagina’s van Le Petit Vingtième, een kindersupplement van het Belgische weekblad Le Vingtième Siècle.”

“De verhalen van Hergé, toen tweeëntwintig jaar, bleken echter zo populair dat Le Petit Vingtième al snel het volume van de publicatie tot zestien pagina’s verdubbelde. Enkele tijd later haalde Kuifje voor de eerste keer de cover van het magazine.”

Privébezit

Enkele maanden later verscheen ‘Tintin au Pays des Sovjets’ in boekvorm. Dat zou het eerste boek worden in een reeks die uiteindelijk een serie van twee dozijn titels zou opleveren. Het werk dat nu is geveild, is één van de tekeningen die door Hergé is gehandtekend en in een particuliere verzameling terecht is gekomen. De meeste andere omslagillustraties worden bewaard in het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve.”

Het geveilde werk was ook de eerste omslagillustratie waarop zowel Kuifje als zijn trouwe gezel Bobby staan. Materiaal over Kuifje haalt op veilingen geregeld hoge verkoopprijzen. Geïnteresseerden partijen bieden daarbij niet zelden meer dan 1,5 miljoen dollar.

Meer