1,6 miljoen euro voor dubbele pagina Kuifjesalbum

Een dubbele pagina originele tekeningen voor het album ‘Le Sceptre d’Ottokar’’ van tekenaar Hergé is bij het veilinghuis Sotheby’s in Parijs verkocht voor een bedrag van 1,56 miljoen euro. Vooraf was geraamd dat het werk tussen 600.000 euro en 800.000 euro zou kunnen opbrengen, maar uiteindelijk kon het dubbele van die prijs worden gerealiseerd.

Ondanks het goede verkoopresultaat heeft het tekenwerk geen recordprijs opgeleverd voor een product van Hergé. De pagina uit ‘Le Sceptre d’Ottokar’ behoorde tot een collectie van de Brusselse verzamelaar Jean-Arnold Schoofs die bij Sotheby’s werd geveild. Het geveilde fragment uit ‘Le Sceptre d’Ottokar’ werd getekend in Chinese inkt en verscheen in 1939 in het magazine Le Petit Vingtième.

Het absolute record voor tekeningen van Kuifje werd vorig jaar gerealiseerd, toen ook in Parijs een bedrag van 2,5 miljoen euro werd betaald voor een dubbele pagina van tekeningen die werden gebruikt voor de covers van Kuifje-albums tussen de tweede helft van de jaren dertig en het einde van de jaren vijftig van de voorbije eeuw.

In totaal werden een honderdtal collectiestukken van Jean-Arnold Schoofs door Sotheby’s geveild. De verkoop bracht in totaal een bedrag van 2,7 miljoen euro op.

Wegwerplectuur

Schoofs bezat één van de belangrijkste stripverzamelingen van de wereld. Hij interesseerde zich vooral in Europese naoorlogse auteurs, maar ook in Amerikaanse tekenaars uit het begin van de twintigste eeuw. Waarnemers zijn niet verrast over de hoge prijzen die oude stripverhalen op veilingen kunnen halen.

“Tekenverhalen werden destijds nauwelijks bijgehouden,” verduidelijkt expert Frédéric Benidis. “De verhalen verschenen in een oplage van misschien 50.000 exemplaren, maar 80 procent van de albums werden in de vuilbak gegooid nadat ze waren gelezen. Daarom zijn slechts weinig exemplaren overgebleven. Die zeldzaamheid heeft de verkoopprijs helpen opdrijven.”

Een werk van André Franquin uit het album ‘Les Pirates du Silence’ van Robbedoes en Kwabbernoot werd op de veiling verkocht voor een bedrag van 243.000 euro. Een tekening uit het album ‘Het Gele Teken’ van Edgar P. Jacobs, in het midden van de jaren vijftig verschenen in het weekblad Kuifje, werd geveild voor een bedrag van 147.000 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20