Franse stad Nancy krijgt zuinigste spoorvervoer van de wereld

In de Franse stad Nancy is de UrbanLoop, een prototype van een nieuw type van elektrisch vervoer voor individuele reizigers, voorgesteld. Het systeem, ontwikkeld door ingenieurs van de de lokale Université de Lorraine, zal over vier jaar ook zijn debuut maken als onderdeel van het openbaar vervoer van Nancy.

Inmiddels heeft de technologie zich ook al kunnen propageren als het spoorvoertuig met het laagste energieverbruik van de hele wereld. Het brede publiek kan tijdens de Olympische Spelen van Parijs over twee jaar met de UrbanLoop kennismaken.

Paradoxaal

De ontwikkeling van de UrbanLoop ging vijf jaar geleden van start, toen wetenschappers van de Université de Lorraine een zoektocht begonnen naar een optimale oplossing voor de mobiliteit in de stedelijke omgeving.

Daarbij kwamen de ontwikkelaars tot de opmerkelijke vaststelling dat individueel elektrisch transport paradoxaal genoeg efficiënter was dan openbaar vervoer. De Urbanloop wil zich daarbij manifesteren als een duurzaam alternatief voor het gebruik van de personenwagen.

De UrbanLoop bestaat uit capsules die zich met een elektrische aandrijving over een spoortraject bewegen. De capsules – die een tot drie personen kunnen vervoeren – beschikken over twee kleine elektromotoren, maar hebben geen batterijen aan boord. De elektriciteit wordt geleverd door de rails van de spoorlijn.

“Het systeem kan op twee belangrijke punten met de personenwagen concurreren”, merkt Jean-Philippe Mangeot, voorzitter van UrbanLoop, op. “Zowel op het gebied van snelheid als reistijden kunnen belangrijke voordelen worden gerealiseerd. Onder meer zullen de wachttijden bij de haltes tot een absoluut minimum worden herleid.”

Kunstmatige intelligentie

“Kunstmatige intelligentie vormt een belangrijke pijler van het concept”, merkt Mangeot nog op. “Een van de grootste uitdagingen bij de organisatie van het systeem is een efficiënte coördinatie van de afzonderlijke capsules, die immers elkaar niet mogen hinderen of ophouden.”

“Om de wachttijden bij de haltes te verminderen zal het netwerk van een voorspellend algoritme gebruik maken. Hierdoor moet het mogelijk zijn de capsules prioritair te sturen naar locaties waar er een vraag voor een verplaatsing aanwezig is. Dit moet toelaten om de efficiënte te verhogen, zodat de capsules nooit onbezet blijven en de reizigers nergens met lange wachttijden hoeven af te rekenen.”

Haltes worden telkens langs een afzonderlijke aftakking van de spoorlijn voorzien. “Op die manier kan een dreigende filevorming – zoals bij tram, metro en andere vormen van conventioneel spoorvervoer vaak wel het geval kan zijn – worden vermeden”, verduidelijken de ontwikkelaars.

De stad Nancy zal de UrbanLoop over vier jaar in zijn aanbod aan openbaar vervoer opnemen. “Er komt daarbij een verbinding tussen de wijk Maxéville het noorden van de stad en het toekomstige paleis van justitie, dat op de voormalige terreinen van het bedrijf Alstom wordt opgetrokken”, verduidelijkte Mathieu Klein, burgemeester van Nancy, tijdens de officiële voorstelling van het project.

“Daar zal bovendien voor een aansluiting met de andere vormen van openbaar vervoer in de stad worden gezorgd”, gaf de burgemeester nog aan. De ontwikkeling van de UrbanLoop zou Nancy tussen 10 miljoen euro en 20 miljoen euro kosten.

De UrbanLoop mag zich inmiddels ook als het meest zuinige spoorvervoer van de wereld propageren. Op een testcircuit in Tomblaine, een randgemeente van Nancy, slaagden de capsules er immers in om over een afstand van één kilometer tegen een gemiddelde snelheid van 52 kilometer per uur een verbruik van 0,05 kilowattuur te laten registreren.

Het brede publiek kan met de UrbanLoop al kennismaken tijdens de Olympische Spelen van Parijs over twee jaar. Daar zal in Saint-Quentin-en-Yvelines een circuit met een afstand van 2 kilometer worden aangelegd. “Bedoeling is demonstraties te organiseren die aantonen welke mogelijkheden de UrbanLoop heeft te bieden”, zegt Philippe Mangeot nog.

Meer