Ramsés Gallego is International Chief Technology Officer bij CyberRes. In de aanloop naar de beurs Cybersec Europe (op 19 en 20 april in Brussels Expo) deelde de keynote speaker in een exclusief interview met Business AM hoe kwantumcomputers werken, maar vooral welke impact ze zullen hebben op de wereld.
Beluister hier het interview van Business AM-journalist Sofie Sonck met Ramsés Gallego:
Hoe vernieuwend zal de evolutie van kwantumcomputing worden in de komende decennia?
- “Sommige auteurs spreken over drie jaar, sommige mensen zeggen tien of vijftien jaar. We zullen zien. Maar wat ik je kan verzekeren dat kwantumcomputing zoals het vandaag bestaat, drie jaar geleden nog niet bestond.
- “Kwantumcomputing gaat over qubits (een eenheid van kwantuminformatie, vergelijkbaar met een bit. Maar in tegenstelling tot een bit, die slechts één waarde, 0 of 1, kan vertegenwoordigen, kan een qubit beide posities tegelijkertijd vertegenwoordigen, red.) en we zitten nu rond de 2.000 qubits.” Dat is al een grote stap vooruit, zegt Gallego. De hoeveelheid data die een kwantumcomputer kan verwerken, groeit immers exponentieel met het aantal qubits.
- Het is dus een kwestie van tijd voordat men een universele kwantumcomputer kan bouwen, zegt Gallego. “Dat zou enorm ontwrichtend zijn.” De IT-expert denkt dat dit punt eraan zit te komen de komende jaren. Wanneer dat zal gebeuren, kan hij niet met zekerheid zeggen, “maar zeker als we bij 10.000 qubits geraken”.
Kan je dieper ingaan op de bedreiging die kwantumcomputing kan vormen als het niet op een manier gebruikt wordt die de mensheid ten goede komt?
- “Wanneer de wereld 10.000 qubits zal hebben, zullen we in staat zijn om encryptie te breken. Dat is het breken van elk soort geheim.” Vandaag de dag is het onmogelijk om bepaalde mathematische problemen op te lossen, waardoor gegevens versleuteld kunnen worden.
- “Dat is geen probleem vandaag. Maar het moment dat we een super capabele machine hebben, zal er genoeg vermogen zijn om het algoritme effectief en efficiënt te gebruiken.”
Moeten we in paniek raken dat over een paar jaar nucleaire codes beschikbaar zullen zijn voor criminelen?
- “Ik zou niet paniek zeggen. Ik hou niet van dat woord. Paniek is nooit een optie. Het gesprek beginnen, dat is het echte spel. We moeten verandering omarmen.” Gallego vindt dat banken, overheden, ziekenhuizen en andere instanties de dialoog moeten aangaan om de technologie te leren kennen.
- “Laat mij iedereen eraan herinneren dat we in oorlog zijn. De wereld maakt moeilijke tijden door.” Een wereld zonder geheimen, zou olie op het vuur gooien. Wetenschappers werken echter al aan kwantum-veilige encryptie. Business AM sprak erover met Christian Schaffner, professor theoretische computerwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Dat interview kun je hier beluisteren.
? Meer in ons dossier Cybersecurity