Kunnen kwantumcomputers een bedreiging vormen voor digitale versleuteling? “Nood aan alternatieven voor de huidige cryptografie”

Met de opkomst van kwantumcomputers moet ook worden nagedacht welke impact die zullen hebben op de digitale versleuteling van gegevens. Business AM sprak met Christian Schaffner, professor theoretische computerwetenschappen bij de Universiteit van Amsterdam, over kwantumcomputers en encryptie.


Beluister het volledige interview hier:


De essentie: “We weten dat grote kwantumcomputers een bedreiging zijn voor de huidige ‘public key’ cryptografie”, zegt Schaffner, een encryptiemethode die gebruikmaakt van digitale sleutels om informatie te versleutelen en te ontsleutelen.

  • ‘Public key’ cryptografie is belangrijk: dat wordt onder andere gebruikt om internetbankieren op een veilige manier te laten verlopen. “De veiligheid van dit huidige systeem is gebaseerd op een wiskundig probleem dat we niet kunnen oplossen met gewone computers. Maar als aanvallers grootschalige kwantumcomputers gaan hebben, dan kunnen ze dit soort problemen wel oplossen en de huidige cryptografie kraken.”
  • Om die reden wordt al nagedacht over “kwantumveilige cryptografie”, zegt Schaffner. “We zijn op dit moment bezig met het bedenken van alternatieven voor de huidige cryptografie, die wel beveiligd blijven tegen aanvallers met dit soort kwantumcomputers.”
  • Dat vergt behoorlijk wat vindingrijkheid. Wetenschappers moeten immers voorspellen tot wat kwantumcomputers in staat zullen zijn. “We hebben wel een idee wat je met die toekomstige computers al zou kunnen en wat niet … Tegen dit soort computers moet men systemen bedenken die ook de toekomstige computers niet kunnen oplossen. Maar daar hebben we wel ideeën voor.”

? Meer in ons dossier Cybersecurity

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.