Moeten beleggers zich schrap zetten voor chaos vanaf november?

Het is een scenario waar sommige beurshuizen al langer voor waarschuwen: rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou het wel eens kunnen stormen op de beurzen. De tweet van president Trump over mogelijk uitstel wakkert de vrees verder aan.

Bruno Colmant, de CEO van Bank Degroof Petercam, uitte zijn bezorgdheid reeds in september 2017. Volgens hem is het plausibel dat de Amerikaanse verkiezingen, gepland op 3 november, niet goed gaan verlopen, of zelfs helemaal niet zullen plaatsvinden.

Hij is niet de enige die rekening houdt met onconventionele maneuvers van president Trump om de macht te behouden. ‘De ingrediënten voor een politieke regimewissel zijn aanwezig’, waarschuwde Colmant eerder deze maand weer. ‘Ik bestrijd mijn eigen ongerustheid door me te herinneren aan de veerkracht van een institutioneel systeem dat zoveel uitdagingen heeft overwonnen, waaronder een burgeroorlog.’

Proefballon

De Democraten zullen, gezien de gunstige peilingen voor hun presidentskandidaat Joe Biden, wellicht alle veiligheidsdeuren van dat institutionele systeem gebruiken om de verkiezingen te laten doorgaan, nu Trump voor het eerst openlijk hint op uitstel. Maar ook uit het Republikeinse kamp kwamen donderdag afwijzende reacties op Trumps proefballonnetje.

De president richt zijn pijlen op stemmen per brief. Die manier van stemmen maakt in de VS opgang, omdat de coronapandemie er maar blijft doorrazen en stemmen in het hokje zal bemoeilijken. Trump zegt dat stemmen per brief de deur openzet voor massale fraude.

‘Risico op grote schommelingen’

Volgens Wall Street-bank Goldman Sachs moeten beleggers hoe dan ook rekening houden met grote koersschommelingen in november-december. De Goldman-adviseurs waarschuwen in een klantennota die eerder deze maand uitlekte voor ‘een verhoogd risico op verkiezingsgerelateerde volatiliteit die ook na verkiezingsdag kan verdergaan.’

Ze trekken de parallel met de presidentsverkiezingen van 2000, het duel tussen George W. Bush en Al Gore. De stembusslag in de belangrijke staat Florida ontaardde in chaotische hertellingen. Het duurde meer dan een maand vooraleer Gore de handdoek in de ring gooide. In een recent interview met Fox News erkende president Trump ‘dat hij niet zo goed tegen zijn verlies kan’.

Beleggers zijn al enigszins gewoon geraakt aan de grillen van Trump, bijvoorbeeld als het gaat over de handelsrelaties met China. Maar uitstel van de verkiezingen, de hoogmis van de democratie, is van een nog grotere orde. ‘De tweet van Trump zaait chaos, en chaos is slecht voor de beurzen’, zegt CNBC-beurscommentator Jim Cramer in een eerste reactie.

Meer