Trump gaat zich uitspreken over China: Amerikaanse beurzen lager

De Amerikaanse beurzen S&P500 en Dow Jones staan op licht verlies, in afwachting van een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump over zijn beleid rond China.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zwellen opnieuw aan, sinds Peking vorige week een nieuwe veiligheidswet invoert voor Hongkong en Macau. Die verbiedt het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging. Zo hoopt Peking om de Hongkongse protestbeweging in de kiem te smoren.

Woensdag maakte de minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, bekend dat Hongkong daardoor zijn speciale handelsrelatie met de Verenigde Staten dreigt te verliezen. ‘Geen enkel redelijk persoon kan vandaag beweren dat Hongkong een hoge mate van autonomie heeft ten opzichte van China’, klonk het.

Vandaar dat de Amerikaanse president een persconferentie belegt om de relaties met China te duiden. ‘Handelssancties kunnen de economie enkel schade toebrengen, net nu het herstel op gang begint te komen’, zegt analist Art Cashin. Het is nog onduidelijk wanneer het persmoment precies zal plaatsvinden.

Ook nieuwe cijfers over de consumentenuitgaven spelen mee. In april was er een ongeziene terugval van die uitgaven, terwijl de zogenaamde spaarquote van de Amerikanen van 12,7 procent naar 33 procent stijgt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20