Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 03 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Protest in Hongkong weer op volle kracht door Chinese veiligheidswet

Logo Business AM
Politiek

25/05/2020 | Willem De Maeseneer | 4 min leestijd

EPA-EFE/JEROME FAVRE

De politie van Hongkong heeft het afgelopen weekend traangas afgevuurd en het waterkanon ingezet tegen de duizenden demonstranten die protesteerden tegen de nieuwe Chinese veiligheidswet. Het gaat om de grootste heropleving van de Hongkongse protestbeweging sinds Covid-19 massale demonstraties onmogelijk maakte.

De onrust flakkert opnieuw op omdat Peking zijn controle over Hongkong wil vergroten, door middel van een controversiële nieuwe wet. Volgens veel inwoners van Hongkong betekent de nieuwe veiligheidswet het einde van de democratische vrijheden die Hongkong nu geniet en een uitholling van de autonomie van het financiële centrum van Azië.

Grootste mobilisatie in maanden

In Hongkong voert een grote prodemocratische protestbeweging al bijna een jaar drastische acties tegen de toenemende invloed van Peking. De Covid-19-pandemie dwong de actievoerders tot een pauze. Maar de voorstelling van de nieuwe veiligheidswet afgelopen vrijdag leidde ertoe dat duizenden van hen dit weekend op straat kwamen, ondanks de quarantainemaatregelen en het risico op besmetting.

En het ging er hevig aan toe in de straten van Hongkong, volgens de lokale krant The South China Morning Post. De politie vuurde traangas af om de demonstranten uiteen te drijven. Toen dat niet hielp, werd ook het waterkanon ingezet. Het was de grootste mobilisatie in maanden. Het protest begon aanvankelijk als een mars langs de drukste winkelstraten van  de stad. Toen de politie die route blokkeerde en traangas afvuurde in de massa, verspreidden de betogers in kleine groepen. Daarna volgde een kat-en-muisspel van 7 uur lang met de veiligheidsdiensten, met enkele pittige confrontaties tussen beide partijen.

De politie laat in lokale media weten dat ze 180 demonstranten gearresteerd heeft, en dat vier van hen gekwetst waren. De Hongkongse ziekenhuizen rapporteren dat er zes burgers gehospitaliseerd werden, onder wie een vrouw in kritieke toestand.

Het werd een harde confrontatie tussen betogers en politie het afgelopen weekend in Hongkong. – EPA

Totale controle over Hongkong

De nieuwe veiligheidswet laat de Chinese regering toe om wetten te dicteren aan de voormalige Britse kolonie zonder goedkeuring van de lokale overheid. De stormtroepen van Peking zouden volgens het voorstel mogen opereren op Hongkongs grondgebied. Bovendien staat in de wettekst dat ‘het separatisme, ondermijning van het nationale regime, terroristische activiteiten en activiteiten die de nationale veiligheid in het gedrang brengen, zal stoppen en bestraft worden’.

De inwoners van Hongkong, die gesteld zijn op de democratische vrijheden die de stad onderscheidt van het Chinese vasteland, vrezen dat Peking hard zal optreden tegen dissidenten. Analisten voorspellen arbitraire arrestaties om de prodemocratische beweging in de kiem te smoren. Als de wet wordt goedgekeurd op het Nationale Volkscongres, het jaarlijkse partijcongres van de Communistische Partij, kunnen de lokale wetgevende organen van Hongkong maar weinig doen om ze tegen te houden.

De betogers van Hongkong zijn terug, en op volle kracht. Maar het lijkt onmogelijk om de nieuwe veiligheidswet – die het einde zal betekenen van Hongkong zoals we het kennen – te stoppen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks