Hongkong kiest overtuigend voor democratie

De prodemocratische kandidaten hebben een verpletterende overwinning behaald in de lokale verkiezingen in Hongkong. Met een recordopkomst van 70 procent betuigden de inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie steun aan de protestbeweging.

Het was voor het eerst in weken een geweldloos weekend in Hongkong. In plaats van vurige protesten waren er lange rijen aan de verkiezingslokalen. Volgens de voorzitter van de verkiezingscommissie, rechter Barnabas Fung Wah, was de opkomst bijna verdubbeld tegenover de vorige stemronde in 2015. Vooral jongeren, die een bepalende rol speelden bij de demonstraties van de afgelopen zes maand, zijn in grote getale opgedaagd.

Kiezers wezen het beleid van Peking af in het stemhokje, en betuigden massaal steun voor de democratische beweging. Bijna 3 miljoen van de 4,13 miljoen stemgerechtigde Hongkongers brachten hun stem uit. Het prodemocratische kamp won in maar liefst 17 van de 18 kiesdistricten. Het won meer dan 340 van de 452 zetels, tegenover slechts 124 zetels bij de vorige verkiezingen. Enkel het zogenaamde ‘eilanddistrict’, waar 8 van de 10 zetels automatisch naar pro-establishment lokale leiders gaan, bleef in handen van de pro-Pekingkandidaten.

De monsterscore voor de democratische beweging is een zware slag voor Hongkongs regeringsleider Carrie Lam. Zij staat aan de kant van de Chinese overheid en beweerde altijd het volk achter haar te hebben. In een reactie beloofde ze ‘nederig te luisteren naar en te reflecteren over de mening van het volk.’

De Hongkongers kozen zondag voor wie in de lokale districtraden zal zetelen. Dat adviesorgaan heeft weinig macht, dus deze verkiezingen hebben vooral symbolische waarde. De resultaten van zondag kunnen echter een domino-effect hebben op de verkiezingen voor de wetgevende raad, het voornaamste beleidsorgaan, van volgend jaar. Succesvolle districtsraadsleden zijn daar ook kandidaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20