Einde Chinese coronacrisis brengt protestbeweging Hongkong opnieuw op straat

Nu in China de zwaarste impact van coronabesmetting achter de rug lijkt, blijken ook de politieke protesten in Hongkong opnieuw de kop op te steken. De eerste signalen van het hernieuwde protest tegen het beleid van Carrie Lam, bestuurder van Hongkong, zorgden echter voor een felle reactie bij de autoriteiten.

Talrijke demonstranten werden gearresteerd. Volgens de politie zouden onder meer inbreuken zijn gepleegd tegen de verplichting op social distancing om een dreigende verspreiding van het coronavirus te bestrijden.

Sinds begin maart waren protestacties in Hongkong onmogelijk. Wegens potentieel besmettingsgevaar werden toen samenkomsten van meer dan vier mensen verboden.

Deportatie

Hongkong is al langer het decor van protesten tegen een toenemende inmenging van de Chinese regering. Terwijl de centrale Chinese regering Hongkong sterker onder controle wil krijgen, streeft een groot deel van de bevolking naar een grotere democratie.

Dat leidde het voorbije jaar regelmatig tot demonstraties. Daarbij kwam het herhaaldelijk tot een botsing met de ordediensten. Het bestuur van Hongkong greep de dreigende verspreiding van het coronavirus uiteindelijk aan om acties van de bevolking onmogelijk te maken.

Bij de nieuwe protesten werden veertien demonstranten door de politie gearresteerd. Onder meer Martin Lee (81), een van de drijvende krachten achter de democratiseringsbeweging in Hongkong, werd opgesloten. Ook mediamagnaat Jimmy Lai (71), die in Hongkong de Vader van de Democratie wordt genoemd, werd opgepakt.

De protesten staken midden vorig jaar de kop op. De acties gingen in eerste instantie tegen een nieuwe wet, die het mogelijk maakte om gevangenen aan China uit te leveren. De controversiële wet werd onder druk van de protesten uiteindelijk opnieuw geschrapt, maar dan kon de onvrede niet wegnemen.

Steeds meer begonnen de protesten zich te richten tegen de toenemende greep die de Chinese regering op Hongkong wil verwerven. De bevolking van Hongkong ziet die pogingen als een groeiende beknotting van de democratie en autonomie.

Binnenlands terrorisme

Lokale actievoerders zeggen bovendien dat de geloofwaardigheid van de Chinese regering verder is afgekalfd door de slechte aanpak van de coronabesmettingen. In Hongkong zeggen velen dat de Chinese regering vooral heeft geprobeerd de problemen te verzwijgen en minimaliseren.

Eerder deze maand waarschuwde John Lee, minister van veiligheid van Hongkong, nog voor het dreigend gevaar van binnenlands terrorisme. Hij verwees daarbij naar diverse voorraden explosieven die door de lokale politie op diverse locaties zou zijn gevonden.

Lee waarschuwde dat mogelijk de wetgeving op de financiering van het terrorisme zou kunnen worden ingeschakeld. Hierdoor zouden onder meer de eigendommen van betrokken individuen kunnen worden bevroren.

Meer