Hongkong trapt 2020 af met nieuwe betogingen voor democratie

De prodemocratische beweging in Hongkong heeft massaal betoogd op nieuwjaarsdag. Op de manifestatie is het tot botsingen met de politie gekomen. Ongeveer 400 mensen werden opgepakt.

Meer dan een miljoen mensen namen deel aan de betoging volgens de organisatoren. ‘De totale deelname overschreed de 1,03 miljoen’, zei het Civil Human Rights Front. Dat aantal werd eerder behaald op 9 juni, wat geldt als de datum van de eerste grote manifestatie in Hongkong.

Politie gebruikt traangas

De autoriteiten van de voormalige Britse kolonie vroegen de organisatoren om de optocht voortijdig stop te zetten. De betoging, die toegestaan was, begon vreedzaam in de namiddag, maar het kwam toch tot botsingen toen de betogers door Wan Chai trokken.

In die wijk gebruikten een aantal betogers graffiti en werden bankautomaten kapotgeslagen. De oproerpolitie greep in met traangas en pepperspray om de demonstranten uit elkaar te drijven. Zij reageerden dan weer met brandbommen.

‘Ongeveer 400’ manifestanten werden opgepakt, onder meer wegens ‘onwettig wapenbezit’ en samenscholing. Dat maakte een hoge officier van de Hongkongse politie bekend. De regering verklaarde dat er ‘minimaal geweld’ gebruikt werd en de politie de wetten strikt naleeft.

‘Geen gelukkig nieuw jaar’

In Hongkong blijven de inwoners zich dus verzetten tegen inmenging van China. ‘Het is moeilijk om gelukkig nieuwjaar te zeggen, want we zijn niet gelukkig’, zegt een betoger aan Reuters. ‘Zolang de vijf eisen niet zijn ingewilligd en de politie niet verantwoordelijk is voor hun harde optreden, is het voor ons geen gelukkig nieuw jaar.’

Die concrete eisen zijn: een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld bij de betogingen, amnestie voor gearresteerden en algemeen stemrecht voor alle burgers. Voorts moet de invloed van Peking op de semi-autonome stad verminderen, stelt de beweging nog.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20