Trump tekent twee wetten in steun van betogers in Hongkong

Amerikaans president Donald Trump tart Peking en steunt de prodemocratische beweging in Hongkong. Woensdagavond ratificeerde hij zowel de ‘Hong Kong human right and democracy act’ als de ‘PROTECT Hong Kong act’.

De eerste wet houdt in dat de Amerikaanse overheid de speciale handelsstatus van Hongkong elk jaar moet evalueren op onafhankelijkheid en respect voor mensenrechten. De ‘PROTECT Hong Kong act’ handelt over het geweld dat gebruikt tegen de betogers. Die komen al zes maanden op straat om meer autonomie tegenover Peking te eisen.

In de praktijk betekent de tweede wet dat de VS geen traangas, rubberkogels en handboeien meer gaat leveren aan het politiekorps van de voormalige Britse kroonkolonie. Trump beweerde dat hij de legislatie goedkeurde ‘uit respect voor China, de mensen van Hongkong en (Chinees) president Xi Jinping’.

Nochtans had Peking Trump vorige week gewaarschuwd toen het Congres (het Amerikaanse parlement) de wetten goedkeurde. China vond toen dat de VS zich ‘niet moesten bemoeien’ en zweerde dat het uitvoeren van de wetgeving ‘gevolgen’ zou hebben.

Donderdag heeft de Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken de VS-ambassadeur op het matje geroepen, volgens Reuters. Washington moest ‘stoppen met het veroorzaken van verdere schade aan de bilaterale relaties’ of er zouden ‘vergeldingsacties volgen’.

Beleggers vrezen nu dat deze ontwikkelingen gevolgen zullen hebben voor de handelsgesprekken tussen China en de VS. Trump kondigde maandag nog aan dat ze ‘heel dicht bij een eerste fase van een akkoord zaten’. Na die uitspraken stegen de drie belangrijkste indexen van Wall Street onmiddellijk naar het hoogste peil van het jaar. China en de VS zijn al maanden aan het onderhandelen om de handelsoorlog tussen beide grootmachten te doen bekoelen.

Het moet nog blijken welke impact deze laatste zet op de markten en op de gesprekken zal hebben.

Bron: South China Morning Post

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20