Beurs van Hongkong struikelt over Chinese veiligheidswet

De beurs van Hongkong verliest vrijdag 5 procent, nadat Peking een nieuwe veiligheidswet in het leven riep om de stadstaat onder de duim te houden.

Tijdens het Nationaal Volkscongres – het Chinese schijnparlement – heeft de regering nieuwe veiligheidswetten aangekondigd voor Honkong en Macau. Die verbiedt het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging. Met een verlies van 5 procent reageert de beurs van Honkong slecht op deze nieuwe poging om de protesten in de stad aan banden te leggen.

Ook de andere Aziatische beurzen koersen vrijdag lager. Er zijn verliezen van 1,4 procent in Shanghai, 1,6 procent in Seoel en 0,8 procent in Tokio.

Het is nu uitkijken naar de opening van de Europese en vooral de Amerikaanse beurzen. President Donald Trump liet al verschillende keren optekenen dat de Verenigde Staten zouden reageren, mocht China zich verder manifesteren in Honkong. In november kwam het al tot animositeit tussen de twee landen, toen Trump twee wetten in steun van de Hongkongse betogers tekende.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20