Minilening aanvragen met uitkering

 

Een groot aantal uitkeringsgerechtigden komt van tijd tot tijd geld tekort aan het einde van een maand, of blijkt de maand op financieel gebied net wat te lang voor het beschikbare budget. Het kan dan soms handig zijn als er tijdelijk wat extra speelruimte gecreëerd kan worden, bijvoorbeeld omdat er een rekening dringend betaald moet worden, of als er een belangrijke aankoop niet kan wachten, terwijl de uitkering nog niet op de rekening is gestort, Het afsluiten van een minikrediet kan in dat soort gevallen wellicht een uitkomst zijn.

Wat is een minilening?

Schermafbeelding 2016-08-28 om 16.41.55Zoals de naam al zegt is een minilening een geringe lening (vaak van een paar honderd euro) met een erg korte looptijd (niet meer dan 3 maanden). Vanwege deze kenmerken kan een minlening vaak snel en gemakkelijk aan worden gevraagd. Om een minilening te kunnen krijgen is het immers niet noodzakelijk dat je over een vast salaris beschikt, een uitkering wordt eveneens geaccepteerd en tevens is er een CKP check niet wettelijk verplicht. Een minilening kan dus doorgaans aanzienlijk sneller worden afgesloten dan een reguliere lening. Uiteraard zal de verstrekker van de minilening wel een vergoeding willen ontvangen voor het risico dat deze loopt door het uitlenen van de geldsom. Een dergelijke leenvergoeding zal echter wel vaak flink hoger uitvallen dan de kosten die worden berekend over een reguliere lening.

Waar kan een minilening worden afgesloten?

Minileningen worden voornamelijk online aangeboden. Om een geschikte minilening te vinden, moet je dus gaan zoeken op het internet. Vandaag de dag zijn er namelijk steeds meer (online) financiële instellingen die dit soort kleine leningen wil verstrekken. Niet alle aanbieders van minilening zullen overigens van gelijke tarieven en voorwaarden uitgaan. Om die reden is het maken van een goede vergelijking een prima manier om op leenkosten te besparen. En dat is, zeker voor een uitkeringsgerechtigde, altijd mooi meegenomen.

Maar niet alleen de voorwaarden en tarieven moeten nauwkeurig onder de loep te worden genomen, ook de aanbieder zelf kan vooraf beter op betrouwbaarheid worden gecontroleerd. Online zijn namelijk een heleboel malafide personen en bedrijven actief die maar al te graag misbruik maken van de geldnood van bijvoorbeeld iemand die van een uitkering rond moet komen. Het enige wat je hoeft te doen om te checken of het wel verstandig is om met een bepaalde aanbieder van minileningen in zee te gaan, is klantbeoordelingen en reviews op te zoeken via een online zoekmachine, zoals Google. Indien een minilening te mooi lijkt om waar te zijn, dan zitten er waarschijnlijk wat addertjes onder het gras en kan er beter af worden gezien van een leenaanvraag. Ook bij twijfel, of een onprettig gevoel, bij een bepaalde aanbieder, is het aan te raden om even door te gaan met de zoektocht.

Voordelen van een minilening

Zeker voor een uitkeringsgerechtigde kan het aangaan van een minilening erg veel voordelen met zich meebrengen, zoals:

 • je hoeft geen vast salaris te hebben om de minilening te kunnen krijgen, vaak is je reguliere uitkering voldoende,
 • je kunt slechts een relatief klein bedrag lenen en dus geen enorm hoge schuld opbouwen,
 • een minilening kan al binnen een paar dagen zijn geregeld omdat er geen tijdrovende
  • CKP check uit hoeft te worden gevoerd,
  • je geen afspraak hoeft te maken bij een adviseur van een financiële instelling,
  • je geen dik financieel dossier hoeft aan te leveren ter beoordeling,
 • alleen je leengeschiedenis bij een bepaalde aanbieder een rol speelt bij een volgende aanvraag van een minilening. Wanneer je al eerder een minilening volgens afspraak hebt afgelost, zal er in de regel geen probleem zijn,
 • je kunt, met een minilening, een soort voorschot krijgen op je uitkering, en bepaalde aankopen of betalingen al doen voordat je werkelijk over het geld beschikt. 

Nadelen van een minilening

Helaas kleven er aan een minilening ook een aantal minder positieve aspecten, zoals:

 • de kosten van een minilening zijn doorgaans aanzienlijk hoger dan die van een reguliere lening,
 • de looptijd van een minilening is erg kort. Dit houdt dus eveneens in dat je binnen deze termijn het geld voor de aflossing ook daadwerkelijk bijeen moet krijgen,
 • een minilening is slechts een geringe lening waardoor je er slechts relatief kleine financiële problemen mee op kunt vangen,
 • niet alle aanbieders van minileningen hanteren redelijke voorwaarden en tarieven waardoor je soms wat langer moet zoeken voordat je de meeste gunstige minilening hebt gevonden.

Minilening en CKP

Het grootste voordeel van het aangaan van een minilening is dat er geen wettelijk verplichte check uitgevoerd hoeft te worden bij het CKP. Dit soort checks nemen namelijk vaak erg veel tijd in beslag. Het CKP registreert alle afgesloten leningen en kredieten vanaf 1000 euro, of een looptijd vanaf 3 maanden. Verder worden betalingsachterstanden en wanbetaling door het CKP bijgehouden. De databanken van het CKP zullen aan worden gevuld, maat ook in worden gezien, door de belastingdienst en financiële instellingen die uiteenlopende kredieten en leningen verstrekken.

Verantwoord lenen

Het ontbreken van een toetsing bij het CKP kan echter bij het aanvragen van een minilening soms ook de grootste valkuil zijn. Sommige mensen worden zo namelijk in staat gesteld om op een minder verantwoorde wijze geld te lenen. De kans op achterstanden in de betaling, wanbetaling en zelfs andere financiële problemen, liggen dan ook zeker op de loer. Op het moment dat een uitkeringsgerechtigde echter zeker weet dat de minilening zonder problemen en volgens de voorwaarden terug kan worden betaald, dan zal er doorgaans geen vuiltje aan de lucht zijn.

Dit betekent overigens niet dat iedereen zonder eerst goed na te denken een minilening aan moet gaan om elke onbenullige impuls aankoop te kunnen bekostigen. Ook een geringe minilening zal namelijk financiële verplichtingen en gevolgen met zich meebrengen. Alleen indien er geen andere uitweg meer bestaat en er voldoende zekerheid bestaat over het probleemloos terug kunnen betalen van de leensom, dan kan een minilening het overwegen waard zijn. Hierbij mag echter niet worden vergeten dat een minilening zeker geen goedkope manier is om geld te lenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20