Miljardair en topbelegger Ray Dalio: “Situatie van structurele inflatie gaat stagflatie veroorzaken”

Ray Dalio, de oprichter en mede-hoofdinvesteerder van ’s werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates, ziet centrale banken wereldwijd in 2024 een U-bocht maken en de rente weer verlagen. De reden? Er komt stagflatie aan.

Waarom is dit belangrijk?

Modellen van de grootbank Morgan Stanley schatten de kans op een recessie op 35 procent, tegen slechts 15 procent eerder dit jaar. Ook volgens een indicator van de Federal Reserve en de topman van de Wereldbank zou al wie een recessie voorspelt (en dat zijn nogal wat analisten) wel eens gelijk kunnen hebben.

“Wij geloven dat we in een verkrappingsmodus zitten die correcties of neerwaartse bewegingen in veel financiële activa kan veroorzaken”, zei Dalio in een interview met de Australian Financial Review. “De pijn daarvan zal groot worden en dat zal de centrale banken dwingen om weer te versoepelen, waarschijnlijk ergens in de buurt van de volgende (Amerikaanse, red.) presidentsverkiezingen in 2024.”

In de Verenigde Staten rekenen de financiële markten op nog eens twee renteverhogingen van een half procentpunt deze en volgende maand. Banken zoals Morgan Stanley verwachten dat de Fed de monetaire voorwaarden zal blijven verkrappen tot haar officiële geldmarktrente 3,125 procent bedraagt, tegen 0,75 tot 1 procent nu.

In de VS en in de rest van de wereld bestaat echter het risico dat de prijzen hoog blijven terwijl de economische groei uiteindelijk vertraagt en er banen worden geschrapt – de klassieke definitie van stagflatie.

Big spender’-gedrag

“Het is een structurele inflatiesituatie die voor stagflatie gaat zorgen”, liet Dalio optekenen door de AFR. Hij schreef de hardnekkig blijvende inflatie toe aan het constante big spender-gedrag van regeringen en bedrijven. Uitgaven die in beide gevallen een afnemend rendement opleveren.

  • “Er zullen veel meer uitgaven zijn dan er inkomsten zullen zijn. Er zullen tekorten zijn. Dat zal nog lang doorgaan en om die reden willen wij niet in cash of obligaties zitten”, klonk het.
  • “Er zijn activa om aan te houden tijdens een verkrapping en er zijn activa om aan te houden tijdens een versoepeling. En in beide gevallen willen wij op dit moment geen schuldbewijzen bezitten. Wij geven de voorkeur aan tegen inflatie gedekte activa.”
  • Hij opperde dat de inflatie veel vastrentende activa snel onrendabel aan het maken was, en dat dit uiteindelijk de inflatiespiraal in de hand zou werken.
  • “Het schuldpapier dat obligatiehouders en houders van geldmarktfondsen als activa aanhouden, zal na correctie voor de inflatie een aanzienlijk negatief rendement hebben”, aldus Dalio.
  • “En dat zorgt ervoor dat ze die schuld willen verkopen en hem verplaatsen naar andere activa die een beter rendement hebben.”
  • Verder: “dat levert een groot onevenwicht op tussen vraag en aanbod. Hierdoor stijgt de reële rente sterk, wat ofwel een economische (…) daling veroorzaakt, ofwel ervoor zorgt dat de centrale bank meer geld moet bijdrukken om aan de vraag te kunnen voldoen.”

Ook bij de Wereldbank ‘doom and gloom

Deze allesbehalve positieve vooruitzichten van Dalio kwamen op een moment dat ook de Wereldbank in haar mondiale vooruitzichten het doembeeld van stagflatie schetste. David Malpass, voorzitter van de organisatie, zei dat het “risico van stagflatie” nu al “de groei onder druk zet” en dat voor veel landen “een recessie moeilijk te vermijden zal zijn”.

De Wereldbank heeft haar mondiale groeiprognose verlaagd van 5,7 procent vorig jaar tot 2,9 procent dit jaar – aanzienlijk lager dan de 4,1 procent die in januari werd verwacht.

Ondergang van wereldrijken

Dalio haalde vorig jaar nog het zakennieuws met zijn boek over de opkomst en ondergang van wereldrijken: ‘Principles for dealing with the changing world order’. In gesprekken met media koppelt hij vaak zijn doemprofetieën aan investeringsadvies: “In turbulente tijden is het ook belangrijk om in een veilige, goed gebalanceerde portefeuille te zitten”, klonk het eerder.

(ns)

Meer