Miljardair en topbelegger Ray Dalio: “Mijn grootste angst is waar we ons bevinden in de cyclus van oorlog en vrede”

Ray Dalio, de oprichter en mede-hoofdinvesteerder van ’s werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates, luidt al een tijdje de alarmbel over escalerende conflictsituaties in de wereld. “De geschiedenis laat zien dat na langere perioden van oorlog, de meeste mensen vredestichters worden, en na langere perioden van vrede, de meeste mensen oorlogszuchtig worden”, klinkt het in een stuk op zijn LinkedIn-pagina. Over de situatie in Oekraïne deed hij een eerdere voorspelling in een interview met Fortune India.

Strijd en onenigheid kunnen wereldmachten kwetsbaar maken, vooral wanneer buitenlandse rivalen sterk genoeg zijn om hen uit te dagen. Dat is één van de thema’s van ‘Principles for dealing with the changing world order’, een vorig jaar door Dalio uitgebracht boek.

Rivalen die wereldmachten uitdagen: “Ik geloof dat we ons nu in die periode bevinden”, schrijft Dalio op LinkedIn; wellicht verwijzend naar de bedreigingen die Rusland en China vandaag voor de Verenigde Staten vormen.

De afgelopen maanden expliciteerde Dalio in blogposts en interviews al het vooruitzicht van – onder meer – een door Rusland aangestichte oorlogsituatie in Oekraïne.

“Gevaarlijke stoutmoedigheid”

Zo zei hij in een interview met Fortune India vorige maand dat de VS de komende paar jaar opgeschrikt kunnen worden door almaar oplopende inflatie, een krapper monetair beleid en betwiste presidentsverkiezingen. Hij suggereerde dat conflicten op het wereldtoneel deze uitdagingen zouden verergeren. “De wrijvingen met betrekking tot Taiwan en China, en Oekraïne en Rusland, zouden kunnen oplaaien”, wierp hij op.

Via zijn LinkedIn-pagina schetst hij het bredere plaatje: “Mijn grootste angst is waar we ons bevinden in de cyclus van oorlog en vrede”, schrijft hij. “De geschiedenis laat zien dat na langere perioden van oorlog, de meeste mensen vredestichters worden, en na langere perioden van vrede, de meeste mensen oorlogszuchtigen worden.”

Dat is het geval, legt Dalio uit, omdat oorlogen zo “onvoorstelbaar verschrikkelijk” zijn dat zelfs voorstanders van oorlogen er tegenop zien om er nog een te voeren. Ondertussen ontwikkelen mensen die er nog nooit een hebben meegemaakt een “gevaarlijke stoutmoedigheid”. Hij waarschuwt dat de toenemende polarisatie van politieke standpunten in de VS de weg heeft vrijgemaakt voor de uitbraak van geweld.

“De geschiedenis heeft herhaaldelijk aangetoond dat wanneer de doelen waar mensen achter staan belangrijker zijn dan het systeem dat zij hebben om geschillen op te lossen, het systeem in gevaar komt en oorlog waarschijnlijk is”, aldus nog Dalio. “Klassiek is dat naarmate de cyclus vordert in de richting van oorlog, de partijen extremer worden, de mensen gedwongen worden de ene of de andere kant te kiezen, en de gematigden worden geëlimineerd. Dit gebeurt nu zowel intern als internationaal”, concludeert de investeerder.

Ontmoetingen met Poetin

De miljardair heeft nooit de geopolitieke en historische beschouwingen geschuwd. In ‘Principles for dealing with the changing world order’ waarschuwt hij dus dat buitenlandse mogendheden het mondiale leiderschap van Amerika kunnen betwisten. De lancering van dit boek was de aanleiding van die rist interviews die hij recent gegeven heeft, en de blogposts waarin hij zich uitlaat over staatkundige zaken.

Gezien Dalio’s bekendheid met Rusland is het onwaarschijnlijk dat hij in hyperbolen praat. Volgens The Wall Street Journal zou hij de Russische president Vladimir Poetin verschillende keren ontmoet hebben om het economische beleid te bespreken.

Daarnaast heeft de Bridgewater-chef ook het enorme potentieel van het land aangeprezen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos in 2017.

Hij wees daarbij op de ongeëvenaarde natuurlijke hulpbronnen van het land, de hoogopgeleide bevolking, de kostenefficiënte beroepsbevolking en de lage schuldniveaus als sterke punten. Daarnaast haalde hij de onderontwikkeling van de kapitaalmarkten en de onbetrouwbare eigendoms- en kapitaalrechten aan als zwakke punten, weet Business Insider.

(ns)

Meer