Miljardair Ray Dalio waarschuwt: “Wat we nu zien gebeuren, heeft zich in de geschiedenis al vele malen afgespeeld”

De Amerikaanse topbelegger Ray Dalio waarschuwt dat de VS op de rand staat van een catastrofe die het einde van zijn imperium kan betekenen. De oprichter en mede-hoofdinvesteerder van Bridgewater Associates, ’s werelds grootste hedgefonds, heeft een boek geschreven over de opkomst en ondergang van wereldrijken: “Principles for dealing with the changing world order”. In gesprekken met zakenmedia CNBC en Business Insider koppelt hij zijn doemprofetieën aan investeringsadvies: “In turbulente tijden is het ook belangrijk om in een veilige, goed gebalanceerde portefeuille te zitten”.

“Ik heb geleerd om terug te gaan naar zaken uit het verleden”, vertelt Dalio aan Insider. “Het bestuderen van bijvoorbeeld de Grote Depressie stelde mij (…) in staat om de financiële crisis van 2008 te voorspellen en er goed bij te varen. Ons hedgefonds verdiende een aanzienlijke hoeveelheid geld toen de meeste mensen financieel achteruitgingen.”

Reservevaluta van de wereld

Over het verleden gaat dus Dalios nieuwste boek. “Principles for Dealing with the changing world order” zoomt in op de geschiedenis van de Nederlandse, Britse en Amerikaanse wereldrijken in de afgelopen 500 jaar. Dalio heeft het vooral over hun valuta’s, omdat die de reservevaluta’s van de wereld werden (zoals de dollar nu). Hij vergelijkt hun historische positie daarnaast met die van de Chinese, Indiase, Duitse, Franse, Japanse en Russische rijken.

Dalio concludeert dat al deze imperia relatief voorspelbare economische, schuld- en politieke cycli hebben doorgemaakt. Hij meent dat de rijken zelf de neiging vertoonden om na ongeveer 250 jaar in verval te raken. Hij zegt ook dat een combinatie van toenemende ongelijkheid, enorme staatsschuld en een disfunctioneel politiek systeem, gecombineerd met de opkomst van China als rivaal, de VS in de problemen zal brengen.

Dalio wil dat mensen zich bewust zijn van de cycli in de geschiedenis, en dat ze begrijpen in welk gevaar de Verenigde Staten zich bevinden. “We bevinden ons op een kritiek punt”, klinkt het. “We zullen ofwel onze verschillen overwinnen en samenwerken, of we zullen een vorm van (…) burgeroorlog en/of een externe oorlog krijgen”, aldus Dalio.

Diversificatie

De belangrijkste factoren die de gezondheid van een rijk bepalen, zijn volgens hem zijn financiële gewicht, zijn interne orde, het bestaan van een concurrerende macht, natuurrampen en het menselijk vermogen om te innoveren – het enige dat deze uitdagingen kan overwinnen.

Hij stelt dat die uitdagingen in de VS steeds groter worden, terwijl China in opkomst is en zijn burgers hogere inkomens en een langere levensverwachting hebben dan ooit tevoren.

De omvang van deze bedreigingen maakt diversificatie des te belangrijker, meent Dalio. Hij dringt er bij beleggers op aan ervoor te zorgen dat hun portefeuilles in balans zijn en een stabiel rendement opleveren na inflatie en belastingen – twee zorgen die steeds urgenter worden.

“Evenwicht zorgt voor een laag risico zonder het rendement te verminderen”, zegt hij over de aanpak die hij hanteert met Bridgewater. “Diversificatie is de gratis lunch (een verwijzing naar de uitspraak van Milton Friedman: “There’s no such thing as a free lunch”; alles kost geld, red.).”

“Vermijd cash”

Hij raadt dus aan om volledig belegd te blijven en… cash te vermijden.

“Cash is geen veilige belegging omdat het zal worden belast door inflatie”, betoogt de oprichter van Bridgewater op CNBC.

“Je kunt de levensstandaard niet verhogen door de hoeveelheid geld in krediet in het systeem te verhogen, want dat is gewoon meer geld achter dezelfde hoeveelheid goederen aan laten gaan”, stipt hij aan. “Het zal de financiële markten beïnvloeden op de manieren die we hebben gezien (…). Het zal de levensstandaard niet in belangrijke mate verhogen. Als de inflatie dan begint pijn te doen, heeft dat politieke gevolgen.”

Hij voorspelt dat de Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, de rente laag zal moeten houden om geld te blijven drukken en schulden te blijven produceren. Beleggers zullen daarop dus moeten inspelen.

(bzg)

Meer