Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ray Dalio: “4 soorten oorlogen simultaan aan de gang”

Logo Business AM
Economie

19/10/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

“Centrale banken kunnen nog weinig doen nu de wereldeconomie een natuurlijke terugval kent. De globale cyclus deint stilaan uit en we zitten in wat ik een ‘grote verzakking’ zou noemen. Er zijn ook twee parallellen met de jaren 1930.”

Dat heeft de Amerikaan Ray Dalio gezegd ter gelegenheid van een panelgesprek in de marge van de jaarlijkse samenkomst van het IMF en de Wereldbank in Washington DC. Dalio is miljardair-belegger, hefboomfondsbeheerder en filantroop. Hij leidt de beleggingsonderneming Bridgewater Associates, een van ’s werelds grootste hefboomfondsen.Volgens sommigen is Dalio zelfs de meest succesvolle hefboomfondsbeheerder ter wereld.

“Monetaire politiek en vooral dalende rentevoeten zullen nog weinig verandering brengen. Centrale banken zullen het verschil dus niet meer maken,” zei de Amerikaan.

In Europa en Japan is de limiet bereikt, in de VS bijna…

“In Europa is de limiet bereikt, net als in Japan, terwijl de VS nog weinig ruimte hebben,” zei Dalio. 17.000 miljard dollar aan overheidsobligaties komen nu al met een negatieve rentevoet. Maar er is meer. Nog volgens hem creëert de toenemende inkomenskloof stilaan de grootste ongelijkheid in de verdeling van de rijkdom sinds de jaren dertig van vorige eeuw. Dat op zijn beurt creëert politieke stress.

“In de VS heeft de top 0,10% van de 1% van de bevolking een vermogen dat ongeveer gelijk is aan dat van de minst begoede 90%,” zei Dalio. Volgens hem is de blufpoker die de Chinezen spelen bijkomend bewijs dat de wereld nu in dezelfde depressie raakt als vorige eeuw.

Amerika vs China

“Net als in de jaren 1930 hebben we te maken met een opkomende macht die de bestaande wereldmacht uitdaagt.” Dalio zinspeelt daarmee op de Amerikaans-Chinese machtsstrijd. Nog volgens hem zijn er vier soorten oorlogen aan de gang – een handelsoorlog, een technologische oorlog, een valutaoorlog en een geopolitieke oorlog. “Dat die vier zich simultaan afspelen zal enkel meer conflicten brengen,” besloot de hedgefundmanager.

Dalio’s hefboomfonds switchte in 2017 al naar meer defensieve investeringen. Denk aan overheidsobligaties en goud, twee zaken die het tijdens periodes van laagconjunctuur goed doen. Maar zijn investeringsfondsen doen het de voorbije maanden niet goed.

In juli schreef Dalio op LinkedIn ‘dat sprake is van een verschuiving van de marktparadigma’s’. Die worden gekenmerkt door belastingverhogingen en uiterst lage rentes. Centrale banken financieren ook steeds meer overheidstekorten door geld te drukken. Met ontwaarding als gevolg. Dat alles heeft volgens Dalio tot gevolg dat goud opnieuw aantrekkelijk wordt. Door de eeuwen heen was er traditioneel veel vraag naar goud in periodes van crisis; tijdens oorlogen of bij hoge inflatie, bijvoorbeeld.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks