Deze indicator van de Federal Reserve wijst erop dat de Verenigde Staten mogelijk afstevenen op een recessie

Het regende de afgelopen maanden doemberichten over een dreigende recessie in de Verenigde Staten. Volgens een indicator van de Federal Reserve zouden de onheilsprofeten wel eens gelijk kunnen hebben.

Vorige week stonden Tesla-baas Elon Musk en de Amerikaanse president Joe Biden (opnieuw) met getrokken messen tegenover elkaar. Biden stelde zich tijdens een persconferentie openlijk vragen bij de boodschap van Musk dat de economische situatie in de Verenigde Staten er allesbehalve rooskleurig uit ziet. De multimiljardair opperde dat hij 10.000 mensen zou moeten ontslaan. Intussen is hij teruggekomen op die beslissing. De Amerikaanse president haalde verschillende investeringen van Tesla’s concurrenten aan om te bewijzen dat de Verenigde Staten niet afstevenen op een recessie.

GDPNow

Een populaire indicator van de Federal Reserve, GDPNow van de centrale bank van Atlanta, schept een eerder somber beeld. GDPNow volgt de economische gegevens in real time en gebruikt ze om te voorspellen of de economie groeit of krimpt. Volgens die graadmeter zal de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal groeien met 0,9 procent. Minder dan een week geleden ging de GDPNow nog uit van een groei van 1,5 procent. Daarmee komt een nulgroei, of erger een economische groeivertraging, almaar dichterbij.

De groeiverwachtingen zijn afgezwakt door onder meer een afname van PCE-prijsindex, die de persoonlijke consumptie-uitgaven meet, van 4,4 naar 3,7 procent. Er is wel een lichtpuntje: het Amerikaans handelstekort tegenover de rest van de wereld is tussen maart en april afgenomen met 19,1 procent tot 87,1 miljard dollar.

Een recessie lonkt aan de horizon

Hoe dan ook was er in het eerste kwartaal al sprake van een economische groeivertraging van 1,5 procent. Indien dat ook het geval is in het tweede kwartaal spreken we van een recessie. Desalniettemin verwachten velen op Wall Street nog steeds dat de combinatie van veerkrachtige consumentenbestedingen en banengroei de VS uit een recessie zal houden. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan zijn er vorige maand 390.000 jobs bijgekomen.

“Op dit moment ziet het ernaar uit dat een recessie iets voor 2023 is”, zegt Joseph Brusuelas, hoofdeconoom bij adviesbureau RSM, aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “We zouden toekomstige schokken in de conjunctuurcyclus moeten zien. Mijn gevoel is dat de economie zal vertragen, maar op lange termijn zal stranden op een groei van 1,8 procent.”

Andere definitie recessie

Het National Bureau of Economic Research (NBER), de officiële beoordelaar van recessies, merkt op dat er niet altijd sprake moet zijn van twee opeenvolgende kwartalen van een economische krimp om van een recessie te spreken. In 2020 was er bijvoorbeeld al sprake van een recessie na één kwartaal van negatieve groei.

Het NBER definieert een recessie als “een aanzienlijke daling van de economische activiteit die zich over de gehele economie uitstrekt en meer dan een paar maanden duurt.”

“De meeste van de door onze procedures geïdentificeerde recessies bestaan inderdaad uit twee of meer opeenvolgende kwartalen van een dalend reëel bbp, maar niet allemaal”, staat er op de site van de NBER. “Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste identificeren wij de economische activiteit niet uitsluitend aan de hand van het reële bbp, maar houden wij rekening met een reeks indicatoren. Ten tweede kijken we naar de diepte van de afname van de economische activiteit.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20