Toch geen 10.000 ontslagen bij Tesla? Musk trekt staart in

Tesla-CEO Elon Musk wil toch geen 10 procent van het personeelsbestand van zijn autobedrijf schrappen. Op sociale media komt Musk daarop terug en zegt hij dat er zelfs personeel bij moet komen.

In een tweet komt Elon Musk terug op de berichten dat hij een groot deel van het personeel bij Tesla wil ontslaan. “Het totale personeelsbestand zal toenemen”, zei Musk. Het aantal medewerkers in loondienst zou wel weinig veranderen.

In een e-mail die persagentschap Reuters vrijdag kon inkijken, zei Musk nog dat hij “een superslecht gevoel” had over de economie en dat hij van plan zou zijn om 10 procent van het personeelsbestand bij Tesla te schrappen. Het bedrijf zou wereldwijd zo’n 100.000 werknemers hebben, wat neerkomt op een potentieel banenverlies van 10.000 mensen.

Amerikaanse president Joe Biden stak tijdens een persconferentie zijn ontevredenheid met Musks acties niet onder stoelen of banken. “Terwijl Musk praat over een onzekere economische toekomst is Ford de investeringen in elektrische voertuigen aanzienlijk aan het verhogen. Dat zal leiden tot ruim 6.000 nieuwe werkkrachten. Die zullen allemaal aangesloten zijn bij een vakbond”, zei de president.

Wanneer journalisten Biden een reactie vroegen op Musks initiële plannen om 10 procent van zijn werkkrachten te laten gaan, reageerde de president sarcastisch: “Veel geluk met je reis naar de maan.” Daarmee verwees Biden naar de andere onderneming van Musk, het ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Aandeel naar beneden

De e-mail van Musk lekte nadat hij woensdag dreigde om Teslawerknemers te ontslaan tenzij ze minstens 40 uur per week op kantoor zouden werken. “Als je niet komt opdagen, gaan we ervan uit dat je ontslag hebt genomen”, communiceerde Musk naar zijn personeel.

De aandelen van Tesla kregen na het nieuws van de potentiële ontslagen vrijdag serieuze klappen, ze zonken met 9,2 procent. Ook andere bouwers van elektrische auto’s kregen het te verduren op de beurs. Nikola kreeg een dip van 8,14 procent te verwerken en Rivian daalde vrijdag met 5,48 procent. Alle drie de bedrijven zijn geregistreerd op de aandelenbeurs Nasdaq.

De NASDAQ 100, de index met de 100 meest verhandelde ondernemingen op die Amerikaanse beurs, daalde met 2,67 procent, of 344,86 basispunten.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20