Mijlpaal voor Europese energieopslag: gigantische Zwitserse ‘waterbatterij’ in gebruik genomen

Een ontzagwekkende waterkrachtcentrale, gebouwd diep onder de Alpen in het Zuid-Zwitserse Wallis, is sinds afgelopen zomer operationeel. De installatie heeft een energiecapaciteit gelijkwaardig aan die van 400.000 accu’s van elektrische wagens. ‘Nant de Drance’ moet uiteindelijk aan 900.000 gezinnen stroom kunnen leveren.

Waarom is dit belangrijk?

Om de groene transitie te doen slagen, moet Europa tegen 2030 over 200 gigawatt (GW) aan energieopslag beschikken, zo schat de European Association for Storage of Energy (EASE). Ter vergelijking: eind dit jaar zou ons continent slechts 10 GW aan opgesteld vermogen aan batterijen hebben.

Hoe werkt het? In de centrale, die de naam Nant de Drance draagt, wordt energie opgeslagen met behulp van twee waterreservoirs op verschillende hoogtes, zo berichten onder meer de nieuwssites Euronews en Electrek.

  • "Wanneer er te veel elektriciteit in het net zit, bijvoorbeeld afkomstig van zonne- of windproductie, pompt Nant de Drance water uit het onderste reservoir naar het bovenste reservoir. Daarbij wordt elektriciteit verbruikt”, vertelt Aline Elzingre-Pittet, van het bedrijf dat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20