Microsoft maakt gratis tool die kindermisbruik detecteert

Microsoft heeft een gratis tool gemaakt die kindermisbruik in chatrooms deteert. Dat kondigde het bedrijf aan in een blogpost.

De tool, ‘Project Artemis’, scant de gesprekken op patronen van kindermisbruikers die online op zoek gaan naar slachtoffers. Seksueel getinte interacties, bijvoorbeeld, en manipulatietechnieken, zoals het kind isoleren van zijn vrienden en familie. Vervolgens stuurt de tool het verdachte gesprek door naar de moderator die al dan niet beslist de politie erbij te halen.

Courtney Gregoire, chief digital safety officer van Microsoft, beschrijft de tool als ‘een grote stap vooruit, maar zeker geen wondermiddel.’ Gregoire laat optekenen dat Microsoft ‘andere technologiebedrijven uitnodigt om bijdragen te maken’. ‘Online kindermisbruik tegengaan moet een universeel doel zijn’, klinkt het.

Gratis beschikbaar

Artemis werd ontwikkeld door Hany Farid, de onderzoeker die in 2009 met Microsoft en Dartmouth College ‘PhotoDNA’ in elkaar bokste, een tool die kinderpornofoto’s kan detecteren. Het gamingbedrijf Roblox, berichtenapp Kik en Meet Group, het bedrijf achter dating- en vriendschapsapps Skout, MeetMe en Lovoo, werkten eraan mee.

Microsoft heeft Artemis op Xbox Live en Skype uitgetest. Sinds 10 januari is het gratis beschikbaar voor bedrijven via Thorn, de non-profit van Microsoft die focust op het voorkomen van kindermisbruik.

Games en populaire jongerenapps zijn een jachtgebied geworden voor seksuele roofdieren. Ze doen er zich voor als kinderen om zo met de gebruikers een vertrouwensband op te bouwen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20