Facebook gaat kinderen beter beschermen na invoering end-to-end-encryptie

Facebook lanceert een project om te vermijden dat kindermisbruik mogelijk is via zijn platformen, nu het end-to-end-encryptie wil invoeren. Door die encryptie kunnen autoriteiten niet meer meelezen bij online communicatie.

Het project komt er nadat bekend raakte dat Facebook end-to-end-encryptie gaat toepassen op al zijn platformen. Daarbij versleutelt het chatplatform de berichten op de smartphone van een zender, verstuurt die onleesbaar via de server, waarna ze op de smartphone van de ontvanger weer leesbaar zijn. WhatsApp gebruikt dit systeem sinds 2016, nu zijn Messenger en Instagram aan de beurt.

‘Via encryptie krijgen mensen de vrijheid om zichzelf te zijn.’

Facebook-topman Mark Zuckerberg

‘Onfatsoenlijke content verhinderen’

Politici vinden het niet kunnen dat online gesprekken nu per definitie onzichtbaar zullen worden. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië vragen om de plannen stop te zetten, want de extra privacy is een aanval op de publieke veiligheid, vinden ze. De weg ligt dan open voor mensen met slechte bedoelingen om via sociale netwerken in contact te treden met minderjarigen.

Facebook komt nu tegemoet aan de kritiek. Het start een project van 2 jaar om over te schakelen van een reactief naar een proactief beleid. De internetgigant wil ervoor zorgen dat misbruikers hun potentiële slachtoffers niet kunnen bereiken. ‘Als we de onfatsoenlijke content vinden, is het eigenlijk al te laat. We moeten vermijden dat die gemaakt wordt’, klinkt het bij Antigone Davis, veiligheidscoördinator van Facebook.

Facebook neemt maatregelen

Concreet zal Facebook zijn gebruikers beter in het oog houden. Het gaat dan om mensen die contactverzoeken sturen naar minderjarigen die ze niet kunnen of gebruikers die verzamelen in verdachte groepen. Ook zal het melding krijgen van profielen die vaak geblokkeerd worden door andere gebruikers. De internetgigant test daarnaast nieuwe manieren om ongepast gedrag of ongepaste commentaren te melden aan Facebook.

Toch zijn experts er niet gerust op. Als alle communicatie via Facebook en Instagram geëncrypteerd is, verdwijnt de meest toegankelijke weg om daders van kindermishandeling te ontmaskeren. Facebook vult aan dat het in nauw contact staat met technologiebedrijven, overheden en experts op het vlak van kinderveiligheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20