Meer en meer particuliere beleggers op de beurs: hoe spelen beursbedrijven en brokers daarop in?

Sinds de start van de coronacrisis hebben heel wat kleine beleggers hun weg gevonden naar de aandelenmarkten. De beursgenoteerde bedrijven en brokers willen maar al te graag inspelen op die tendens. Hoe doen ze dat?

Meer en meer mensen investeren een deel van hun spaargeld in onder meer aandelen. Recente cijfers van de beurswaakhond FSMA tonen aan dat beleggen voornamelijk in trek is bij jongeren. 12.800 van de nieuwe beleggers vorig jaar waren twintigers. Ze vormden daarmee de grootste groep bij de nieuwkomers in 2021. Ter vergelijking: In 2019 stond de teller op slechts 5.500 twintigers.

Impact van GameStop

Ook elders in de wereld vinden almaar meer particuliere beleggers hun weg naar de beurswereld. Die groep nieuwe beleggers heeft intussen al aangetoond dat ze een enorme impact kunnen hebben op wat er zich afspeelt op de aandelenmarkten. Denk bijvoorbeeld aan de opvallende hausse van de meme-aandelen GameStop en AMC Entertainment vorig jaar. Kleine beleggers hadden zich verenigd in de Reddit-groep Wallstreetbets om de aandelenkoersen van die bedrijven de hoogte in te jagen. Het doel was om shorters – beleggers die speculeren op een koersdaling – uit de markt te prijzen.

De opkomst van de particuliere beleggers is voornamelijk te danken aan de brokers die zich profileren als prijsbrekers. Zo grepen heel wat Reddit-beleggers naar de intussen befaamde beleggersapp Robinhood om aandelen te kopen. Het was een eerste signaal dat de beleggerswereld die nieuwe groep beleggers niet mag of kan negeren.

Aandelen splitsen

Ruim een jaar later zien we hoe deze particuliere beleggers hun stempel hebben gedrukt op wat er zich afspeelt in de beurswereld. Om te beginnen hebben verschillende grote beursnamen de afgelopen maanden aangekondigd dat ze hun aandelen zullen opsplitsen. Tot die bedrijven behoren onder meer GameStop, Tesla, Amazon en Alphabet (het moederbedrijf boven Google). Deze week heeft ook de gamegigant Nintendo een aandelensplitsing van 10-1 aangekondigd.

Dankzij zo’n splitsing kunnen de beursgenoteerde bedrijven een nieuwe groep beleggers aantrekken. Het lagere prijskaartje verlaagt de drempel voor particuliere beleggers om aandelen te kopen die voorheen te duur voor hen waren. Amazon gaat bijvoorbeeld op 6 juni zijn aandeel in twintig stukjes splitsen. Gebaseerd op de slotkoers van maandag betaal je 2.175 dollar voor een aandeel. Na de splitsing zou dat dus 108 dollar per aandeel zijn.

Lage kosten en fractioneel beleggen

Niet alleen de beursgenoteerde bedrijven hebben hun zinnen gezet op de particuliere beleggers. Ook de brokers proberen zo goed mogelijk in te spelen op de wensen en verlangens van de kleine investeerders. Zoals we hierboven al aanhaalden, zijn er bepaalde brokers die met zeer gunstige tarieven die nieuwe groep beleggers willen aantrekken. In onze contreien is Bux Zero daar een mooi voorbeeld van. Bij die broker betaal je 1,5 euro per transactie (vanaf 11 mei). Wanneer je Amerikaanse aandelen koopt, moet je geen transactiekosten betalen. Hetzelfde geldt wanneer je je transactie laat voltooien op het einde van de beursdag.

Intussen heeft Bux Zero zijn beleggers kennis laten maken met fractioneel beleggen. Op die manier kan je een stukje van een aandeel kopen. Dat kan handig zijn wanneer je heel wat geld op tafel moet leggen voor een aandeel. Via de brokerapp kan je bijvoorbeeld een fractie van een A-aandeel van Alphabet kopen. Zo’n aandeel kost momenteel 2.250 dollar (gebaseerd op slotkoers van maandag). Dankzij fractioneel beleggen kan je al voor enkele tientallen euro’s een stukje aandeel van de techgigant kopen.

(lb)

Meer