Meer en meer beursbedrijven zetten jacht in op particuliere beleggers: binnenkort worden de aandelen van enkele grote namen veel goedkoper

Almaar meer particuliere beleggers vinden hun weg naar de beurs. Dat is ook de beursgenoteerde bedrijven niet ontgaan. Zij splitsen hun aandelen zodat ook kleine beleggers een belang in hun onderneming kunnen nemen.

Aandelen splitsen is één van de beste manieren om meer mensen de kans te geven om een aandeel van je bedrijf te kopen. Dat is ook de reden waarom de gamewinkelketen GameStop onlangs heeft aangekondigd dat het zijn aandelen in stukjes wil snijden. Een splitsing helpt bedrijven ook aan meer liquiditeit.

GameStop is geen onbekende bij particuliere beleggers

Het is als het ware symbolisch dat de keten zo’n beslissing heeft genomen. Begin vorig jaar zat het aandeel van GameStop namelijk op een recordkoers nadat particuliere beleggers masssaal aandelen van het bedrijf hadden gekocht. Er was toen sprake van een short squeeze. Beleggers proberen dan de koers van een bedrijf de hoogte in te jagen om shorters op te zadelen met immense verliezen. Een shorter speculeert namelijk op een koersdaling.

Concreet wil GameStop het aantal beschikbare aandelen (klasse A) verhogen van 300 miljoen naar 1 miljard. Het aandeel van de gamewinkelketen heeft de jongste weken opnieuw wat terrrein gewonnen. Sinds 14 maart is de koers met bijna 120 procent gestegen tot 170,7 dollar. GameStop heeft een boost gekregen na het nieuws dat bestuursvoorzitter Ryan Cohen meer aandelen in de keten had gekocht.

Ook techgiganten lonken naar particuliere beleggers

GameStop is zeker niet het enige bedrijf dat onlangs heeft aangekondigd dat het zijn aandelen splitst. Tesla liet vorige week weten dat het ook het hakmes bovenhaalt. De aandeelhouders moeten zich wel nog over de operatie uitspreken op de algemene vergadering. Het is overigens niet de eerste keer dat de wagenproducent zo’n beslissing neemt. In augustus 2020 is dat ook al gebeurd. Ieder aandeel van Tesla werd toen in vijf gehakt.

Ook de techgiganten Amazon en Alphabet, het moederbedrijf boven Google, zetten de jacht in op de particuliere beleggers. Begin maart kondigde de e-commercewinkel aan dat het het aandeel tegen eind mei in twintig stukjes wil splitsen. Het aandeel van Amazon is momenteel 3.365 dollar waard. Na de splitsing zou dat dus net iets minder dan 170 dollar.

Alphabet gaat eveneens van 1 aandeel 20 aandelen maken. Die operatie staat gepland voor juli. De aandelenkoers van de techgigant bedraagt 2.860 dollar. Na de splitsing zou je dus een aandeel kunnen kopen voor 143 dollar.

Niet alle bedrijven staan te springen om hun aandelen te splitsen zodat meer mensen een belang in hun bedrijf kunnen nemen. Een bekend voorbeeld is Berkshire Hathaway, het conglomeraat van Warren Buffett. Voor 1 A-aandeel betaal je bijna 520.000 dollar. Kleinere beleggers kunnen wel een B-aandeel kopen voor 345 dollar. Dichter bij huis hebben we het aandeel van het koekjesbedrijf Lotus. Zo’n aandeel gaat over de toonbank voor 4.835 euro.

(lb)

Meer