GameStop schiet ruim 50 procent hoger in enkele dagen: heeft WallStreetBets opnieuw zijn pijlen gericht op de gamewinkelketen?

Het aandeel van de gamewinkelketen GameStop is de afgelopen dagen opnieuw fors de hoogte ingeschoten, ondanks de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers vorige week. Wat is er aan de hand?

Iedere belegger herinnert zich ongetwijfeld nog de opvallende hausse van GameStop begin vorig jaar. De koers van het aandeel was toen in enkele weken tijd gestegen van 17 tot bijna 350 dollar, oftewel een toename van ruim 1.900 procent. Er was toen sprake van een short squeeze. Beleggers kopen dan massaal aandelen om shorters uit de markt te prijzen. Shorters speculeren op een koersdaling. Als de aandelenkoers stijgt, zien ze de waarde van hun posities drastisch zakken.

Teleurstellende kwartaalresultaten

Tot enkele dagen geleden zat de koers van GameStop in een neerwaartse spiraal. Vorige week was de koers zelfs gezakt tot minder dan 80 dollar, het laagste peil in meer dan een jaar tijd. De teleurstellende kwartaalresultaten lagen aan de basis van die baisse. De gamewinkelketen liet weten dat het een verlies had opgetekend tijdens het vierde kwartaal. Dat terwijl het najaar normaal één van de beste periodes is voor de retailsector. Daarnaast weigerde GameStop de financiële vooruitzichten te delen.

De beleggers lijken intussen de teleurstellende kwartaalcijfers te hebben verteerd. Het aandeel van GameStop is deze week namelijk al 55 procent hoger geschoten. De gamewinkelketen heeft de Amerikaanse handelsdag woensdag afgesloten op 141 dollar.

Koersevolutie GameStop

We zagen dinsdag de grootste stijging. Toen is het aandeel 31 procent de hoogte ingeschoten. GameStop was die dag één van de meest besproken aandelen op het handelsplatform Stockwits en in de Reddit-groep WallStreetBets. Voorts merkte de financiële website Marketwatch op dat er eergisteren een kleine 14 miljoen aandelen van GameStop werden verhandeld. Dat is meer dan vier keer het gemiddelde handelsvolume. De laatste keer dat de handel in GameStop-aandelen zo hectisch was, was in augustus 2021, volgens gegevens van nieuwsdienst Dow Jones.

Gamma squeeze

Volgens sommige analisten was er dinsdag dan ook opnieuw sprake van een short squeeze. Zo’n 18 procent van de uitstaande aandelen is momenteel geshort. Dat is weliswaar een pak lager dan een jaar geleden. Op een bepaald moment werd meer dan 100 procent van de aandelen geshort. Analisten van Marketwatch spraken dinsdag van een gamma squeeze, waarbij beleggers massaal call-opties (koopopties) opkopen om zo de prijs van een aandeel de hoogte in te jagen.

Gisteren werd er een vervolg gegeven aan de opvallende hausse van GameStop. Het aandeel ging toen nog eens 14,5 procent omhoog. Deze keer was er wel een duidelijke aanleiding voor de koersstijging. Voorzitter Ryan Cohen heeft namelijk 100.000 aandelen van de gamewinkelketen gekocht, waardoor zijn belang tot 11,9 procent is gestegen. Hij bezit nu in totaal 9,1 miljoen aandelen. Cohen zou met zijn investeringsbedrijf RC Ventures tussen 96,81 en 108,82 dollar betaald hebben voor de aandelen.

Voorbeurs moet GameStop vandaag wat terrein prijsgeven. Het aandeel noteert op het moment van dit schrijven 1,5 procent in het rood.

(evb)

Meer