Maurits Vande Reyde (Open Vld) wil het ook proberen als partijvoorzitter en is tweede kandidaat

Open Vld moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Er dient zich nu een tweede naam aan: Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde. Dat komt niet onverwacht: Vande Reyde stond op het lijstje van mogelijke kandidaten.

In het nieuws: Maurits Vande Reyde maakt zijn kandidatuur als voorzitter van Open Vld officieel.

  • In een video op Instagram doet Vande Reyde zijn plannen uit de doeken. “Vertrouwen in vernieuwing” is daarbij zijn slagzin. Vande Reyde heeft het niet op berichten die beweren dat het over and out zou zijn voor Open Vld. “Wat een onzin. Wij komen wel terug”.
  • De 38-jarige politicus was van 2015 tot 2017 voorzitter van Jong Vld. Daarna werd hij verkozen in het Vlaams parlement, waarin hij sinds 2019 zetelt. Bij de verkiezingen in juni werd hij herverkozen met zo’n 6.000 voorkeurstemmen, een gelijkaardig resultaat in vergelijking met 2019. Verder is hij ook nog schepen in Diest.
  • Vande Reyde valt regelmatig op door sterke uitspraken die hij zelf via TikTok-filmpjes verspreidt. Zo wil hij af van “nutteloze Vlaamse subsidies voor bizarre shit” en ontstond er even een hetze toen hij klimaatbetogers “idioten van het ergste soort” noemde. “Op Twitter begrijpen ze niet wat ironie is, op TikTok wel”, reageerde Vande Reyde vervolgens laconiek.
  • In het Vlaams Parlement zette hij dan weer de toon door het zogenoemde zwijgakkoord naast zich neer te leggen. Regeringspartijen spreken met elkaar af om enkel resoluties te steunen waarmee alle coalitiepartners het eens zijn. Vande Reyde diende op symbolische wijze een resolutie in waarmee cd&v niet akkoord was.
  • Die radicale lijn komt ook terug in zijn voorstellen als kandidaat-voorzitter. Daarbij pleit hij opnieuw voor een afslanking van de overheid door het afschaffen van de ministerskabinetten en wil hij een aparte sociale zekerheid voor nieuwkomers.
  • Een ander opmerkelijk voortel is de volledige afschaffing van alle belastingen behalve een inkomensbelasting van 25 procent. Dat zou dan een vlaktaks worden: voor iedereen hetzelfde percentage, ongeacht het inkomen. Open Vld lanceerde in 2005 al een soortgelijk voorstel, maar het toenmalige SP.A was niet akkoord.

Wachten op Lachaert en De Bleeker

Om te volgen: Welke Open Vld’ers stellen zich nog meer kandidaat?

  • Naast Vande Reyde prijkt voorlopig nog maar een naam op de kandidatenlijst: onderneemster Tineke Van hooland. Door haar onbekendheid lijkt ze alvast minder kans te maken dan Vande Reyde.
  • Voormalig voorzitter Egbert Lachaert (Open Vld) en ex-staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) beraden zich nog over een kandidatuur. Zij willen één kandidaat sturen die gesteund wordt door een grote achterban. Vermoedelijk maakt die dan ook de meeste kans. Maar wie dat moet worden, daar is voorlopig nog geen duidelijkheid over. “Wat ik niet wil, is een dramatische strijd met tien kandidaten. Onze partij is te kwetsbaar daarvoor. Daarom wil ik niet halsoverkop beslissen”, zei Lachaert daar zelf over.
  • Verder is het niet uit te sluiten dat er nog een aantal onbekendere, jongere politici zich zullen aanbieden. Lachaert pleitte voor een voorzitter met een dictatoriale stijl, die resoluut de partij naar rechts-liberaal kan sturen. Vande Reyde lijkt eerder zo’n figuur, maar of de rest van de partij mee gaat in zijn voorstellen, is onzeker.
  • Op 8 juli moeten alle kandidaten zich gemeld hebben. Op 17 augustus eindigt dan een eerste stemronde. De tweede ronde, die vermoedelijk nodig zal zijn, eindigt op 24 augustus.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.