Eerste officiële kandidaat voorzitterschap Open Vld bekend: Tineke Van hooland

De relatief onbekende Tineke Van hooland is de eerste officiële kandidaat voor het voorzitterschap bij Open Vld. Met nog een paar zware kleppers die mogelijk hun kandidatuur indienen, ligt het niet voor de hand dat Van hooland ook voorzitter wordt.

In het nieuws: Tineke Van hooland (45) is de eerste die haar kandidatuur bekend maakt. Ze is schepen in Oudenaarde.

  • “Ik heb beslist om me kandidaat te stellen als voorzitter voor Open Vld, omdat ik vind dat we onze partij terug op de rails moeten krijgen. Het is hartverscheurend wat er gebeurd is op 9 juni. Maar ik ben zeer gemotiveerd om dat met een team van gemotiveerde mensen weer recht te zetten” zegt Van hooland in haar eerste tv-interview bij Terzake.
  • Bij de verkiezingen van 9 juni was ze eerste opvolger op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen. Van hooland haalde toen 4.932 voorkeurstemmen, waarvan 1.401 in Oudenaarde. Daarmee bleek ze de populairste politicus in haar stad.
  • Van hooland runt haar eigen consultancykantoor voor mensen in de gezondheidszorg. Ze wil dan ook uitpakken met haar ondernemerschap. “Ik wil inzetten op het welzijn van onze bedrijven én dat van onze burgers”, zegt ze.
  • Daarbij is haar prioriteit de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Het is belangrijk dat onze militanten gemotiveerd blijven”. Ze wil het liberalisme weer aanzwengelen en de partijstructuur aanpakken, waar vanaf “een wit blad” weer mee moet begonnen worden.

Namen genoeg op het lijstje

Om te volgen: Van hooland zal niet de enige zijn die zich kandidaat stelt.

  • Ondertussen gonst het van namen die zich allemaal kandidaat zouden willen stellen. Met stip op één: oud-voorzitter Egbert Lachaert (Open Vld). Hij uitte bijzonder zware kritiek na de nederlaag van de partij. Hij zou een meer rechts-liberale koers willen varen, in vergelijking met het pragmatisme en de ‘water bij de wijn’-tactiek van Alexander De Croo (Open Vld) binnen Vivaldi.
  • Een andere opvallende naam is die van oud-staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker. Zij werd door De Croo aan de deur gezet, nadat de communicatie over de begrotingscijfers niet duidelijk was afgetoetst.
  • Verder staan er nog bekendere namen als huidig ondervoorzitter Jasper Pillen en Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde op het lijstje van te verwachten namen. Voormalig jongerenvoorzitter van Open Vld Bert Schelfhout is nog iemand om naar uit te kijken. Hij stelde zich bij de vorige voorzittersverkiezingen ook al kandidaat.
  • De partijraad van Open Vld zette inmiddels het licht op groen om in augustus voorzittersverkiezingen te houden. Dan wordt er ook een nieuw partijbestuur gekozen, nadat het huidige collectief ontslag nam. Alle kandidaturen voor de voorzittersposittie worden verwacht tegen 8 juli. Er volgt dan een stemronde die eindigt op 17 augustus. Indien nodig is er een tweede gepland met 24 augustus als einddatum.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.