Hoe Huawei Amerikaanse restricties wil omzeilen: telecomreus gebruikt smartphone die rechtstreeks verbinding maakt met satellieten

Chinese telecomgigant Huawei Technologies heeft een nieuwe smartphone gelanceerd, de Mate 50. Die zal rechtstreeks verbinding kunnen maken met navigatiesatellieten van BeiDou, de Chinese tegenpool van het GPS-systeem. 

De smartphone zal gebruikers toestaan om korte berichten te sturen via het systeem. Op die manier wil het bedrijf Amerikaanse restricties op het gebruik van zijn 5G-technologie omzeilen. Het is de eerste smartphonemaker ooit die een dergelijk systeem op de markt brengt. Daarbij verslaat het concurrenten als Apple, die aan gelijkaardige technologieën werken.

De Verenigde Staten (VS) hebben Huawei sinds 2018 steeds meer restricties opgelegd. Amerikaanse bedrijven mogen zo geen zaken meer doen met het bedrijf en buitenlandse bedrijven mogen ook geen Amerikaanse technologie meer gebruiken om componenten te produceren voor Huawei. Daardoor heeft het bedrijf geen toegang tot de nieuwste 5G-chips, waardoor het benadeeld wordt tegenover concurrenten als Apple en Xiaomi.

BeiDou

Het BeiDou-netwerk is de kersverse uitdager van het wereldwijd bekende GPS-systeem, ontwikkeld door de VS, en Galileo, de Europese tegenhanger. In tegenstelling tot de concurrentie, die al lang globale dekking bieden, gebruikte BeiDou vroeger kunstmanen in een geostationaire baan, die zich dus altijd boven dezelfde plaats op aarde bevinden. 

Daardoor kon het netwerk enkel boven China en omliggende Aziatische landen worden gebruikt. De nieuwste generatie satellieten lost dat probleem echter op, waardoor BeiDou de laatste jaren wereldwijd beschikbaar is geworden. Daardoor is het netwerk nu rijp om geëxploiteerd te worden voor commerciële doeleinden, ook buiten Azië.

Nieuw front in de tech-oorlog

Jeff Pu, een analist bij de Hongkongse investeringsbank Haiton International, vertelde aan de Japanse zakenpublicatie Nikkei Asia dat Huawei’s zet een nieuw front zou kunnen openen voor het commercieel gebruik van satelliettechnologie in elektronische apparaten. Daarmee zou China het voortouw nemen, omdat enkel Chinese fabrikanten momenteel chips mogen ontwikkelen die kunnen worden verbonden met BeiDou.

“Het is een zaak die uniek is voor Chinese bedrijven”, zei Pu. Dat betekent echter niet dat satellietinternet weldra 5G zal vervangen. Het zal enkel als supplement dienen voor klanten die zich in gebieden bevinden waar er geen andere connecties zijn. Het gebruik van de feature zou immers nog heel duur kunnen zijn en veel batterijvermogen verbruiken. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20