Nieuwe sancties tegen Huawei kunnen techmarkt danig door elkaar schudden

Een nieuwe ronde van Amerikaanse sancties, gericht tegen de Chinese techgigant Huawei, kunnen leiden tot grondige verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketen.

Maandag voerde de regering-Trump nieuwe maatregelen in die Amerikaanse technologiebedrijven verbiedt om chips te verkopen aan de geviseerde smartphonefabrikant, zonder een speciale vergunning.

Die beslissing sluit een achterpoortje van de vorige sanctieronde in mei, waardoor Huawei eventueel nog standaardchips kon kopen via tussenpersonen. Chips aangepast aan de specifieke noden van Huawei-technologie was al zo goed als onmogelijk sinds mei.

Rimpeleffect

Techwaarnemers waarschuwen nu dat de effecten van Washingtons laatste zet zich kan laten voelen doorheen de volledige toeleveringsketen. De chipmaker van Huawei zelf, HiSilicon, liet eerder al weten dat het de productie van zijn vlaggenschip, de Kirin-chipset, noodgedwongen moet stopzetten. De Amerikaanse druk op zijn leveranciers was te groot. Kirin-chips zijn een essentieel component in Huawei-smartphones. Nu valt Huawei’s plan om minder geschikte chips te kopen via derden ook in het water.

De nieuwe handelsbarrières zijn ook een tegenslag voor chipmakers en andere techfabrikanten wereldwijd. De meeste gebruiken Amerikaanse software of infrastructuur, en verliezen met Huawei een van hun grootste afnemers.

Een ingewijde bron vertelde aan persagentschap Reuters dat de Aziatische techindustrie de impact van de nieuwe handelsbeperkingen vreest. In Azië zouden vooral Samsung, SK Hynix, Sony en MediaTek getroffen worden door de ban. Die bedrijven maken chipsets, of componenten daarvan. Sony levert camerasensors voor smartphones.

Sony liet eerder al weten dat het zijn driejarig investeringsplan voor de sensorafdeling beperkt, om zich aan te passen aan de veranderingen op de smartphonemarkt.

Het verbod heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor Amerikaanse bedrijven zoals Qualcomm en Intel en andere kleinere chipfabrikanten in Azië en Europa. 

Huawei wordt geviseerd door Washington om de VS te beschermen tegen Chinese spionage, zo luidt de officiële versie.

Huawei ontkent alle beschuldigingen dat het spionage faciliteert voor de Chinese regering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20