Mastercard zet in op AI om nog onbekende vormen van fraude op te sporen

Betalingsbedrijf Mastercard heeft een eigen artificieel intelligentiemodel ontwikkeld in de strijd tegen fraude. Het zou banken in staat moeten stellen om transacties beter te monitoren en om te voorspellen wat de volgende stappen zijn die fraudeurs ondernemen.

Waarom is dit belangrijk?

Het potentieel van AI wordt steeds duidelijker. Krachtige algoritmes kunnen op basis van veel data voorspellingen gaan maken, waardoor detectie sneller verloopt. Tegelijk moeten allerhande bedrijven wel meestappen in het gebruik van AI, als ze mee willen zijn met wat de concurrent doet.

In het nieuws: Mastercard ontwikkelde Decision Intelligence Pro, een eigen geavanceerd AI-model.

  • Het gaat hier om een zogeheten recurrent neural network, een artificieel netwerk waarbij de verschillende lagen informatie aan elkaar kunnen doorgeven. Volgens Mastercard werd het helemaal zelf ontwikkeld door het cybersecurity- en anti-fraudeteam.
  • Met behulp van het model en de achterliggende generatieve AI kunnen banken transacties sneller opvolgen en merken of deze frauduleus zijn.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer